Лесопарк на 660 декара започва да изгражда Община Пловдив тази година, като само за следващите 12 месеца са заделени 800 000 лева. Мащабният проект бе анонсиран от кмета Иван Тотев миналата година, като той ще се реализира в следващите 5 години и ще е на стойност от над 5 милиона лева.

Изпълнението му е възложено на район „Западен“, като гористата местност се намира в непосредствена близост до парк „Отдих и култура“ и Гребната база. Това ще бъде й най-мащабната залесителна акция в най-новата история на Пловдив. Очаква се да се засадят над 14 000 дървета, които ще образуват естествен нов бял дроб на града, като ще се спира и мръсния въздух отвън, който идва от запад.

В момента пространството от 660 декара е занемарено. Тези площи са пълни със саморасла растителност, бродят различни селскотпански животни и е откъсната от останалата среда в парк „Отдих и културата”.

Новата зелена зона ще се раздели на 4 подзони. Към всяка една от тях ще се реализират различни мерки за облагородяване, озеленяване, обособяване на места за отдих и разходки, изграждане на алеи от естествени материали. Предвижда се да се направят веломаршурти, като сегашните неравности ще се пригодят, за да се използват при каране на маунтин байк. По нататък ще мисли и за друг атракции, като е възможно на мястото да се организират фестивали, концерти и други събития. Подобен тип парк в Пловдив е само Лаута, но новото пространство ще е със 160 декара по-голям от него.

Кметът на район „Западен“ Димитър Колев обясни, че тази година първо ще се изгради поливна система, като ще се сложи и ограда, за да спира селскостопанските животни от община Марица.

Първата зона, която ще бъде облагородена е на площ от 130 декара и непосредствено до Гребния канал.  Достъпът до тези територии ще бъде ограничен, като ще има два входно- пропусквателни зони. Ще бъде изградено и видеонаблюдение и разположена жива охрана.

Вижте видео от дрон, както и какво предстои в зоната: