Пловдивската 68-ма бригада “Специални сили”  отпразнува  75-годишнина от сформирането на Парашутната дружина. „Специални сили“, които са правоприемник на дружината след промените в закона, се строиха в тържествен строй в двора на военното поделение. Командирът на 68 бригата "Специални сили" бригаден генерал Явор Матеев поздрави командосите, ветераните и гостите, дошли да се преклонят пред подвизите на Парашутна дружина.

"Българските командоси дават най-доброто от себе си. Военнослужещите трябва да притежават много умения, но най-вече трябва да са смели, упорити и отдадени на България", това коментира бриг. генерал Матеев. 

"Това, което зависи от нас и от армията за момента се прави. Взимат се всички мерки за противодействие на всички заплахи", допълни Матеев по отношение на готовността на страната да се справи с евентуален терористичен акт. 

Специалните сили са най-добрите, каза министъра на отбраната Красимир Каракачанов и призова всички бригади да следват тяхното развитие и да се стремят към тяхната подготовка. Той коментира, че увеличението на армията продължава да е приоритет. Нови 1300 души се вливат в редиците на бригадите до края на годината, а отпуснатите средства 105 милиона са разпределени, както следва - 75 милиона за повишаване на заплатите, а останалите за новите 1300 военнослужещи. 

На честването присъстваха и поднесоха венци председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на отбраната Красимир Каракачанов , Явор Нотев, областният управител на Пловдив – Здравко Димитров, депутати  и още височайши гости. Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен за загиналите в изпълнение на държавния дълг, защитавайки родината си.

След парадната церемония, официално бе открит Тактически оперативен център и крило за настаняване, където лентата прерязаха Цвета Караянчева и Красимир Каракачанов.  Генерал Явор Матеев заведе гостите в чисто новата брифинг зала „Седемнадесети декември“, която разполага с 70 места и екран за презентации.

Крилото за настаняване пък е мястото, където ще бъдат настанявани чужди контингенти.

Честването продължава в зала ..България“ на Международен панаир – Пловдив, където ще бъде връчено дарение от областния управител на Пловдив на бригадата. След това ще има тържественото събрание, приветствия и награждаване на ветерани, военнослужещи и цивилни служители по случай 75-та годишнина от сформирането на Парашутната дружина и създазането на българските Сили за Специални операции.

На 18 март 1943 г. със служебно поверително Писмо l-УО № 2019 на началника на въздушните войски генерал-майор Димитър Айранов е разпоредено, от завърналите се от обучение две роти парашутисти да бъде сформирана парашутна дружина, с което се поставя началото на парашутните поделения в нашата армия. Парашутната дружина е в състав 19 офицери, 60 подофицери и 348 войника.