Емблематичната за Пловдив детска железница се радва на голям интерес от страна на малки и големи посетители през почивните дни, предаде репортер на TrafficNews.bg

Трасето на детското влакче от миналото лято има нов облик, след като страшните тунели бяха осветени, а по стените им се появиха риби, октоподи и други морски обитатели.

Детското влакче можем да наречем един от символите на Пловдив. То потегля за първи път през 1979 година. 

През 1997 година спира да вози деца заради липса на финансиране. За радост на най-малките пловдивчани от три години насам то отново работи и се радва на голям интерес.

„Изпълняваме по пет курса всеки ден и петте са пълни”, обяснява с гордост пред TrafficNews.bg Рангел Чувалски – ръководител на детската гара в Пловдив.

Железопътната линия на детската железница е с дължина 1090 метра, а обиколката с нея трае около 25 минути. За първи път тъмните тунели на влакчето бяха осветени и изрисувани с обитателите на морското дъно.

Междурелсието е 600 милиметра. Самият подвижен железопътен състав е построен в Пловдив - съответно в локомотивното и във вагоно-ремонтното депо. По маршрута са изградени гара Пионер, мост, прелез с бариери, тунел, естакада, спирка Снежанка и гара Панорама.

Тунелът служи за депо за влакчето в извънработно време. Обиколката от гара Пионер до гара Панорама и обратно трае 25 минути. Максималната експлоатационна скорост, с която влакчето от железницата „Знаме на мира“ се движи е 8,5 км/час.

Освен за децата, пътуването с железницата е приключение и за техните родители, които си спомнят годините, в които за първи път са се качили на железницата.

„За всяко дете пътуването с влакчето през тепето истинско преживяване”, споделя майка на едно от хлапетата на детското влакче.

Детската железница работи от вторник до неделя и изпълнява по пет курса всеки ден, а билетът за всеки пътник струва 1 лев.

Как е изглеждала железницата едно време - ВИЖТЕ ТУК