Ще предложа на колегите в Европа Черно море да бъде обявено за демилитаризирана зона. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Стара Загора във връзка с решението на НАТО за засилване на отбранителните способности по източния фланг на НАТО заради струпването на войски и техника на Русия в региона.

„Аз цял живот съм бил биткаджия и знам, че хубав бой няма. Винаги е лош и затова много по-мъдри от мен преди векове са казали, че по-добре лош мир, отколкото добра война. Аз бих стигнал дори до крайности в тази посока – Черно море да бъде обявено за демилитаризирана зона – зона без военни, без кораби, без подводници. Защото това е зона, от която очакваме да се добива газ, където всички държави имат туризъм, дава възможност за голям стокообмен. Какво ще ни донесат ракети, кораби и подводници за благосъстоянието на народите ни?”, коментира Борисов.


„Така че аз бих заел такава позиция и винаги съм я споделял и на президенти, и на премиери, като идват. За радост на президента Плевнелиев и на мен, България не е в изолацията, в която бе изпаднала в предишния кабинет. Сега виждате – всеки ден София е затворена, защото има някой гост”, отбеляза премиерът.

„С президента Плевнелиев сме на една позиция по тези теми. Разбира се има държави, които искат много повече въоръжение, много повече армия, но аз винаги им казвам, че когато струпваме армия, това води до реципрочна такава реакция и обратното”, подчерта Борисов. „Искам да го предложа на повече колеги в Европа. Защо Черно море да не я демилитаризирана зона. Нека бизнесът, туризмът, добивът на нефт и газ и риболовът да цъфтят. Това е добре за всички, а не да има военни кораби”, каза още той. 

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg