„Интересното е, че се задържат само ромите, а от другите лица, които са били и са пострадали, не се задържат". Това заяви днес в съда в Асеновград адвокат Живко Чипишев. Той е защитник на двама от ромите, задържани за мелето пред спешното отделение на болницата в града - 40-годишният Асен Асенов и 32-годишният Джавет Юсенов.

"Ние искаме адекватно разследване, обективно, на базата на доказателства”, обясни защитникът.

Пред съда двамата мъже заявиха, че не знаят защо са задържани. Асенов бил пред болницата, защото разбрал, че племенникът му е пострадал. Другият задържан – Юсенов, пък твърди, че в този ден е бил на работа. Записи от охранителни камери обаче показват, че на 26 юни двамата задържани са били пред болницата в Асеновград и са взели участие в боя между роми и близките на гребци от града.

„Те са били образно казано в първите редици, държали са се най-агресивно. Единият е носил в себе си дървени летви в двете ръце, а другият – камък и дървена летва”, коментира прокурорът Венелин Савов.

В крайна сметка съдът остави в ареста двамата мъже, които последни бяха задържани за мелето пред болницата. Преди тях други 9 жители на ромската махала се оказаха с белезници.  

Днес магистратите в Асеновград гледаха мярката и на Петър Низамов – Перата. Той беше задържан за това, че по време на един от протестите в Асеновград е нападнал телевизионен оператор. Низамов също беше оставен в ареста. Той е обвинен в хулиганство и причиняване на лека телесна повреда. Съдът остави и него в ареста.

Вижте подробностите в нашия ВИДЕО РЕПОРТАЖ: