Около 100 души направиха жива верига и затвориха движението от Пловдив към Смолян в района на Юговското ханче. Протестът е организиран от хора в Община Баните и е по повод компрометирания пътен участък между Белица и Загражден.

Пътната блокада продължи около 5 минути, но хората се заканиха, че ако не дойдат представители на Агенция "Пътна инфраструктура" и не се подпише договор за реновирането на пътя пред тях няма да прекратят протеста. 

Това не значи, че пътят ще бъде затворен през цялото време, но недоволните ще останат там, обясниха протестиращи. 

Припомняме, че до блокадата се стигна, след като на живущите в региона им се налага да обикалят през Пампорово, за да избегнат преминаването по силно разрушения път.

Те твърдят, че при валежи и през зимния сезон, минаването от там е невъзможно, а от това губят освен те, така и целият родопски регион. Третокласният път осигурява бърза връзка на жителите на селата Баните, Давидково и Загражден с област Пловдив и е алтернатива на трасето Пловдив - Асеновград.

Мара Чонева от Инициативния комитет на протестиращите и Сдружение „Горди загражданци“ обясни, че проблемът е в 7,5 км, а за ремонта са необходими около 2,5 милиона лева. По-рано днес Чонева посочи, че имат уверение, че на днешния протест ще има представител на АПИ, който да даде отговори. Такъв обаче не бе забелязан в района на Юговското ханче, предаде репортер на TrafficNews.bg

Междувременно, в АПИ излезе съобщение, че днес ще се отварят ценовите оферти в обществената поръчка за избор на изпълнител за извършването на проучвателно-проектантски работи и строителството на 7,5 км от конфликтния път /III-8611 Белица - Загражден от км 10+430 до км 18+000/. Проектът ще се изпълни със средства от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. Общата прогнозна стойност на обществената поръчка е 3 785 000 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 365 календарни дни, пише още в съобщението. 

Видеорепортаж: Авел Бялков

Автор: Виктория Петрова