Змии се появиха в пловдивския парк "Лаута". Сигналът бе подаден от местен жител, който всеки ден разхожда кучето си в района. Късно снощи той се натъкнал на множество влечуги, свити на кълбо, а характерен за размножителния им период звук се чувал из алеята, предава Plovdivnow.bg. 

След като се натъкнал на гледката, мъжът моментално се свързал с ОП "Общинска охрана". Оттам изпратили патрул на място. По думите на очевидеца, змиите се намирали недалеч от главната алея, малко преди обособените маси за игра на шах и табла. Служителите на предприятието посъветвали да се подаде сигнал към районната администрация на "Тракия". 

"Ако се отклоните от пътеката и влезете навътре в парка, ще се натъкнете на змиярник. Дупките са една до друга", споделя мъжът. Самият той неведнъж е виждал змии в парка през последните дни.

Кметът на район "Тракия" Костадин Димитров е поел ангажимент да разпореди проверка, за да бъдат предприети действия. Синал е подаден и на телефон 112.

Наш репортер потърси за коментар и директора на Природонаучния музей в Пловдив д-р Огнян Тодоров. По думите му, подходящи условия в парка има единствено за смоковете.

"Може да има смок мишкар или голям стрелец," заяви той. Според него, в България няма змия, която да издава тракащ звук.

"Понякога големият стрелец удря с опашка в камъните, но трябва да е достигнал големи размери"

Д-р Тодоров напълно изключва вероятността за наличие на отровни змии в района. 

"Единствената отровна змия, която може да живее в района, е пепелянката. Тя обаче обича припек и сухи местообитания. Паркът нито е на припек, нито пък е сух. Вероятността да има отровна змия е нулева. Според мен е слабо вероятно изобщо да има змии", споделя той. 

Повод за мнението му е фактът, че районът е оживен, а кучетата и котките "изяждат малките смокове като солети".