РИОСВ е дала положително становище по екооценката на проекта  за „Укрепване и социализация на речното корито на р. Марица в границите на гр. Пловдив в участъка от пътния възел на околовръстния път до изградения шлюз в източния край на град Пловдив”.

Въпреки жестоките критики към ОВОС-а от по време на общественото осъждане, от екологичната инспекция смятат, че проектът е  разработен в съответствие с действащата нормативна уредба, в обем и обхват достатъчни, за да бъде дадена положителна оценка.

Припомняме, че няколко екосдуржения и еколози възроптаха по начина, по който е изготвен доклада за мащабния проект. Най-сериозна бе критиката от Димитър Плачийски от Българско дружество за защита на птиците и ботаникът д-р Кирил Стоянов( вижте мненията им в линка отдолу).

Еколози скочиха срещу проекта за социализиране на Марица СНИМКИЕкспертите изобличиха десетки нарушения в доклада по ОВОС

На всяка от забележките и изразените становища по време на общественото обсъждане в доклада от РИОСВ е отбелязано едно и също – „В подкрепа на мотива не е представен никакъв доказателствен материал.”.

Становището на РИОСВ – вижте ТУК

Засега не се знае дали хората, които възразиха срещу проекта по време на общественото обсъждане ще подадат жалби и ще обжалват решението. Това обаче ще стори най- нашумелият екоактивист Васил Къдринов. Той изпрати съобщение до медиите, което гласи:

„В нашия красив и древен град любимите ни общинари са измислили проект за „социализация“/бетониране/ на коритото на река Марица /която е текла много векове през града преди нас и ще тече много векове след нас /. Сдружение ГЕО ще обжалва проекта пред съда”, пише в позиция до медиите екоактивистът.  

Съдебни изпълнители тръгнаха срещу екоактивиста, спиращ проектите на ПловдивЮристи търсят възнагражденията си от Васил Къдринов, той няма никакви доходи и имущество

Екоактивистът, спрял залесяването на 660 дка в Пловдив, театралничи в съда – поиска отводи СНИМКИВасил Къдринов напусна делото преждевременно, съдията го порица

Съдът поряза еколозите, скочили срещу изграждането на лесопарк на 660 дка в Пловдив ВИДЕОРайонната администрация задвижва процедурите по поръчката за пространството край Гребната база

Припомняме, че градските власти представиха като основна цел на проекта да се подобри привлекателността на река Марица и зоните около нея чрез създаване на система от пешеходни пространства с обща визия. Така дейностите предвиждат модифициране на речното корито /едва 50 метра от общо 140 метра ширина на коритото ще бъдат пълни с вода.

Така нареченото социализиране ще включва обособяването на велоалеи и пешеходни алеи, както и пешеходни подходи. В проекта е включен и нов пешеходен и веломост между Гребната база и „Марица Гарднънс”. Той трябва да бъде свързан с велоалеите, които ще бъдат направени по поречието на реката.

В идейния проект на „Проджект планинг енд инвестмънт“ са заложени уширения на алейната мрежа, които позволяват доближаване до коритото на реката. Предвижда се изграждането на детски площадки и зони за стрийт фитнес, както и кътове за отдих с пейки. Предложеният вариант се обогатява, като се прибавят нови уширения на проектните алеи, зони за плажуване и плажни спортове със съответните съоръжения, изграждат се връзки посредством алеи между съществуващите стълбищни клетки в близост до стената и проектните алеи.

Подробният проект вижте в линка:

Плажуваме върху шезлонги на Марица, колоездачи и пешеходци кръжат край водата СНИМКИКак ще изглежда социализираната река Марица в Пловдив?