1 милиона лева ще бъдат инвестирани догодина в ремонт на две големи трасета в Коматево, това съобщи днес градоначалникът на Пловдив Иван Тотев.

"Имаме договор за асфалтиране на улица "Бадемите" и улица "Лозарска", които са двете най-наболелите в района", коментира кметът. Той изрази надежда ремонтът на двете трасета да се побере в отпусната сума, въпреки че улиците са дълги и големи. 

"Ако успеем да финализираме тези улици с отделените средства, догодина ще планираме и други вътрешноквартални улици", посочи градоначалникът. 

Освен облагородяването на Коматево, сериозно залегнало в програмата на Общината е благоустройството на периферните части на район "Южен". 

Предвидените дейности касаят желанието на Община Пловдив да прехвърли всички земеделски имоти в района за целите на жилищно строителство с ниско застрояване до 10 метра, като така да се обособи нов квартал в южната част на града. Тази политика за разрастване на урбанизираните площи в града обуславя прилежащата инфраструктура да бъде добре развита.

Идеята е кварталите Остромила, Беломорски и Коматево да бъдат плътно запълнени с къщи и в един момент – при нужното облагородяване буквално да се слеят.

"Предприели сме множество дейности, имащи за цел да развият инфраструктурата на юг, тъй като това е зоната, което ще се застроява в следващите години. Продължаваме да следваме политиката по изграждане на пътна връзка от Коматевско шосе с голям булевард към Кукленско шосе", посочи Тотев. 

Измежду тях е стартирането на процедура по отчуждаване на имоти от футболната база на "Ботев" към Остромила, което представлява втория етап от проекта "Коматевско шосе". След като предната година те останаха извън програмата на Общината заради отчуждаването на имоти по Голямоконарско шосе, идната година те ще бъдат включени, посочи кметът Тотев.

"Имотите за втория етап на Коматевско шосе са много. До Остромила са под 10 имота, ала от Остромила до бул. "Александър Стамболийски" са десетки. Изпратихме поредно писмо до транспортния министър и този на благоустройството за разрешаване на проблема с ЖП линията от "Филикон" до Кукленско шосе", коментира кметът. 

Отпаднало е поне засега намерението за разширяване на бул. "Александър Стамболийски", тъй като кметът посочи, че има изтекли ПУП-ове и имотите там вече са с огромни цени. 

"Абсолютно нелогично и не икономически изгодно е да се отчуждава по бул. "Александър Стамболийски", тъй като имотите там вече са с твърде високи цени - става дума за милиони левове. Едно е да се отчуждават имоти с озеленяване, ниско строителство или земи без ПУП-ове в тях, в сравнение с инвестицията при 8-10 етажни ПУП-ове влезли в сили. В момента нямаме оценка, която да не се обжалва от собствениците при отчуждаване, вследствие на което цената скача по 3-4 пъти", поясни отказа от удвояването на булеварда Тотев и посочи, че именно поради тази причина Общината търси алтернатива по трасето на бившия S ban. 

Ремонт на "Александър Стамболийски" обаче все пак ще има, въпреки че няма да има удвояване на лентите. Кметът разкри, че Водният проект на Пловдив е във напреднала фаза, като  се очаква тази есен "ВиК" да стартира процедура за южния обходен колектор, което пък ще е свързано с голям ремонт на "Александър Стамболийски". Трасето ще бъде напълно обновено, но това ще изисква етапи на цялостно затваряне.

"Затова, колкото по-бързо направим връзки, които да облекчават трафика, толкова по-добре", коментира кметът необходимостта от бързо изграждане на визираната нова инфраструктура в Южен. 

Продължава и работата по връзката на Коматево с Прослав, като по думите на кмета вероятно догодина ще се стигне до краен вариант. В момента районното кметство довършва кръговото от на Беломорски до булевард "Александър Стамболийски".