Въздухът в Пловдив в момента е токсичен, показват станциите по независимия проект airplovdiv.info, както и тези на РИОСВ. Концентрацията на ФПЧ в почти целия град е между 150 и 350 ug/m3 при допустими стойности от около 50 ug/m3.  Най-мръсно е в Шекер махала, където са измерени 350 ug/m3, в Тракия, Прослав и централна градска част стойностите са около 250 ug/m3.

ФПЧ 2,5, които отговарят на финия прах, проникващ в алвеолите на белите дробове е двойно над нормите в целия град при  допустими 30 ug/m3.

Официалните станции на РИОСВ в кварталите Каменица и Тракия показват, че в центъра въздухът е допустимо замърсен, но за Тракия индикаторът е „лош”.

През миналата година Пловдив бе рекордьор по замърсяване на въздуха с финни прахови с 86 дни със запрашеност над нормата през отоплителния сезон.

Въпреки атаките срещу станциите по независимия немски проект за измерване на въздуха, станциите под тепетата вече са 41, а в близки райони показват идентични стойности. В този смисъл, аргументите на част от общинарите, че под станцията „може да се пържи риба” вече изглеждат съвсем несъстоятелни.

В София в същото време се мисли вариант, с който да интегрират системите от независимия проект в станциите на РИОСВ, за да се дава по-точна представа за състоянието на атмосферния въздух.

Симптоми, които показват, че дишаме токсичен въздухБългария е страната с най-мръсен въздух в ЕС

Иван Стоянов: Въздухът, който дишат пловдивчани, е чистРеални са единствено резултатите от официалните две станции в града под тепетат

Ето как пловдивчани ще могат да се сдобият с безплатен климатик или друг вид отопление ВИДЕООбщина Пловдив бори мръсния въздух с ликвидиране на печки и котели на твърдо гориво