Учениците няма да могат да зареждат картите си изцяло по електронен път от началото на учебната година, това посочи днес кметът Иван Тотев.

Той допълни, че искането за проблема с картите е отпратено писмо към Министерство на транспорта, ала по настоящата наредба се изисква физическо присъствие при презареждане и е невъзможно то да бъде избегнато.

"Обещаха в бъдещи промени на текстовете това да бъде взето предвид и да бъде изчистено", обясни Тотев.

Той допълни, че към момента се търсят варианти на общинско ниво, да бъдат пуснати 3-месечни или по-дълги карти, за да не се налага електронният документ да бъде презареждан ежемесечно. Новите електронни карти за хора с право на преференциално таксуване, както и различните видове електронните билети, са приложими в близо половината от рейсовете от обществения градски транспорт в Пловдив към този момент.  

Около 126 автобуса, движещи се по линиите на градския транспорт, вече са включени в системата за електронно таксуване. Предвижда се да бъдат включени още 100, от които 40 са с пълното необходимо оборудвани и се очаква само да бъдат интегрирани в системата. Това ще се случи в рамките на седмица.

Другите 60 от предвидените сто автобуса нямат необходимата техника. Те се обект на новите договори с превозвачите, като именно превозвачите ще трябва да заплатят парите, необходими за съответното оборудване, като след това и те ще бъдат присъединени към електронното таксуване до края на октомври. 

Днес кметът Иван Тотев посочи, че има две системи за проверка на графика на градския транспорт. Актуално разписание на автобусите пловдивчани могат да открият на сайта за градски транспорт на Община Пловдив. Градоначалникът уточни, че все още таблата по спирките дават неточни стойности за пристигане на автобусите по различните линии на градския транспорт, заради невписани рейсове в системата. 

"Системата с таблата от спирките е непълна. В сайта данните са по нашата GPS-система, така че там разписанията са точни и пълни", увери Тотев и посъветва гражданите към момента да се осведомяват оттам.