Десетима мъже от чуждестранен произход били задържани, докато се придвижвали пеша по магистрала "Тракия". Сигналът е постъпил вчера в сектор „Противодействие на престъпления свързани с наркотични вещества и детска престъпност“ от Оперативна дежурна част на МВР.

Първоначалната информация била, че на територията на 110-ти километър на АМ "Тракия", в посока София, са се придвижвали неизвестни чужденци. При извършената проверка се установила самоличността на десет мъже, които били влезли незаконно на територията на България, предава Plovdivnow.bg. Лицата са задържани в РУ-Стамболийски от служители на районното и такива на група "КПДГПА" при сектор "Пътна полиция". 

С оглед изясняване на случая, те били отведени в отдел "Криминална полиция". При първоначално проведената беседа се установило, че трима от мъжете са от Пакистан, а 7 - от Афганистан. Повечето от тях били на възраст около 20 години. 

След съгласуване с дежурен прокурор в пловдивската районна прокуратура, е образувано досъдебно производство по чл. 281, ал 1 от НК срещу неизвестен извършител за помагачество при незаконно пребиваване в страната. Текстът на въпросния член гласи:

"Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага противозаконно подпомага чужденец да пребивава или преминава в страната в нарушение на закона, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от три хиляди до десет хиляди лева".

Работата по случая продължава от разследващ полицай при отдел "Криминална полиция".

Снимка: Илюстративна