Колонията от щъркели в село Белозем е спасена със съдействието на на еколозите от "Зелени балкани " и на Спасителния център за диви животни – Стара Загора.

40 кг риба ще бъде дадена на животните на покрива на ОУ "Гео Милев" и православен храм "Св Георги", където се намират около 25 двойки щъркели.

Кметът на Белозем Иван Тачев разказа за Радио Пловдив, че птиците са вече нахранени. Доброволците много бързо са се отзовали на апела за помощ и са осигурили храната. Щъркелите са в добро състояние в момента. 

Кметът се надява времето да се оправи и да няма минусови температури за да се стабилизират птиците. По думите му те са изтощени от дългия път. 

Един от щъркелите - Белчо, на когото миналата година е сложено  проследяващо  устройство е изминал само в едната посока 8500 километра и е стигнал до Кения, допълни Тачев.

Той поясни, че всяка година с помощта на природозащитните организации се полагат грижи както за птиците така и за гнездата.

Хората и птиците вече живеят в една добра симбиоза, категоричен е кметът на Белозем.

Според орнитолози и природозащитници застудяването и снежната покривка през последните няколко дни не застрашават живота на щъркелите, особено когато те имат възможност да си набавят необходимата храна. Водоемите не са замръзнали, мишките и полевките, с които щъркелите също се хранят, са активни, на места и жабите вече са излезли, така че птиците могат да си намерят храна. 

Когато са нахранени, студът не е проблем за тях. Дивите птици, когато нямат достатъчно храна, знаят как да пестят силите си, това се вижда и на снимките на щъркеловите ята – птиците в ятото стоят неподвижни, за да пестят енергия, с полуразперено оперение, за да съхраняват топлината си.

На нас те изглеждат нещастни и нуждаещи се от помощ, но всъщност когато хората отидат да ги хванат, за да им помогнат, те принуждават щъркелите да правят опит да излитат или да бягат и така да изразходват ценните си запаси от енергия. Енергия така необходима им в това време. В тези случаи дори да бъдат уловени част от птиците, по-голямата част от ятото бива принудена да хаби енергия и така се излага на по-голям риск да не оцелее.

Много важно е обаче да се знае, че от помощ се нуждаят само падналите на земята щъркели, допускащи хората до себе си. Само на такива птици следва да се оказва помощ, и то според предписанията на МОСВ и изискването на закона. Помагайки им, трябва да подходим много внимателно и по възможност да се консултираме с хора, които имат необходимите познания и опит.