След като събори фабриката си в Пловдив „Каменица“ преобразява своето присъствие в града, като на част от територията на съществуващата днес пивоварна изгражда уникален по рода си мултифункционален комплекс. Той ще включва микропивоварна за производство на крафт бира, музей на 135-годишната история на пивоварната, класически ресторант – бирария, магазин за сувенири, парк с пространство за отдих и отворена амфитеатрална сцена за културни и социални събития.

Решението за преобразяване на присъствието на компанията в града е взето след задълбочен и пълен анализ на потенциала за развитие на пивоварната в Пловдив. „Истината е, че когато през 1881 г. в пивоварна „Каменица“ е произведена първата бира на България, предприятието се е намирало в периферията на града, в незаселена индустриална зона.

Днес, обаче, заводът се намира в сърцето на жилищен квартал, близо до централната част на града, което прави достъпа и обслужването на предприятието изключително трудни и ограничава възможностите ни за бъдещи инвестиции в разрастване на производството“, заяви Марко Ниавро, генерален директор на „Каменица“.

„Пловдив е нашият роден град, в който градихме своята история и традиции от 1881 г. до днес. Затова оставаме тук с нашия нов облик – „Пивоварница Каменица“, където е домът на първата българска бира. Kamenitza е бирата на пловдивчани и именно поради тази причина ние ще се постараем да бъдем неизменна част от културния и социален живот на града като в бъдеще подкрепяме различни местни проекти и инициативи,“ сподели Ниавро.

Общият размер на инвестицията е близо 2 млн. евро и чрез нея ще бъдат открити около 50 нови работни места в града. „Пивоварница Каменица“ ще бъде едно различно място, в което ще се произвеждат уникални разновидности крафт бира.

Изграждането на комплекса ще стартира в началото на 2016 г. и се очаква да бъде завършено в началото на 2017 г. От компанията планират да работят с местните власти, пловдивски обществени, културни и творчески организации за превръщането на „Пивоварница Каменица“ в едно от знаковите места в Пловдив и ценна част от туристическата карта на града.

 

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg