"Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба", това е една от мислите преписвана на британския политик Уинстън Чърчил. Дали наистина от устата му са излезли тези думи не можем да твърдим със сигурност, но е факт, че нашите земи се славят с лютата чорбица.

Имаме си и много любители и разбирачи, които имат своето виждане затова как точно да бъде приготвена шкембе чорбата, колко да е гъста и прочие. Всичко обаче са единодушни в едно -тайната рецепта се крие в количеството чесън и лют пипер.  Как да обясниш на британците тази българска любов към чорбата? В голяма част от ресторантите у нас приготвят от „специалната” супа, но истинският любител не ходи къде да е.

 Похапването на шкембе чорба е специална традиция, необходима я да изгони махмурлука, я просто да утоли глада. Във всеки случай обаче  трябва да се извършва на специално място. В шкембеджийница! Някъде където знаеш, че са приготвили сутринта прясна шкембе чорба, а не са извадили от камерата замразена супичка, която да претоплят в микровълновата. Истинският ценител знае, че за такива места си заслужава да пропътуваш няколко километра! За да угодим и на най-взискателния вкус сме подбрали няколко от най-добрите шкембеджийници около Пловдив, или просто ресторанти, който се славят с майсторлъка си в приготвянето на чорбата.

Първо място сме отредили на една шкембеджийница, която попада и в национални класации. Не можеш да се наречеш истински ценител на шкембето, ако не си бил в ресторант „Въча” в Йоаким Груево.  Хората, които посещават заведението са най-разнообразни, отпред можеш да видиш спрени една друга лъскав джип и каруца. Преобладават мъже, а на всяка маса има купичка пълна с оцет и чесън и друга с червен пипер. Поръчката задължително идва с четвърт хляб, така че не се налага да си поръчвате отделно.

Селото е само на 11 километра от Пловдив, а шкембеджийницата се намира на разклона на селото в посока Перущица.

Асеновград е един от близките градове под тепетата, който също се слави с много майстори на шкембе чорбата. Ако имате път на там, задължително трябва да посетите закусвалня „Тонито”. Работи от малките часове на нощта и затваря на обяд. Намира се срещу бензиностанция „Лукойл” на изхода на Първомай, точно срещу новостроящата се джамия. Специалитета в заведението е „3 в 1“ – шкембе, език и телешко варено.

На разклона на Поповица, пък се намира заведението „Деметра”, което също събира любители на шкембето от близо и далеч.

По пътя  Асеновград – Пловдив, също може да спрете да похапнете шкембе – в ресторанта за бързо хранене на Новомес. Заведението винаги е пълно и дори се чака на опашка на касата. Там също така може да опитате и от агнешката чорба.

В Куклен пък трябва да посетите ресторант „Шанс”, където също ще бъдете привлечени от мириса на шкембе чорбата.

В село Брестник се намира прочутата кръчма „Позитано”.През 2004 Сергей Станишев се среща там с местни социалисти и за една нощ ресторантът сменя името си. „Възродителният” процес се е оказал добро хрумване , защото от тогава в скромната паянтова кръчмица се отбиват  политици, посланици и обикновени милионери. В култовата кръчма са гостували депутати от Руската Дума и представители на почти всички дипломатически мисии у нас. Освен прочутите кюфтета, там се приготвя и шкембе чорба.

Ресторантът за ценителите в Карлово пък се казва „Фиеста”. Заслужава си да отидете до балканското градче само, за да опитате от шкембе чорбата, която правят там.

Добри шкембеджийници има и в Пазарджик. В града се препоръчва гостилница „Танго“. Истинско култово място обаче е турският ресторант „При майстор Неджо” на ТИР паркинга зад Шел - Пазарджик на магистрала „Тракия” в посока към София.

Другото място в района е гостилница „Рай“ в село Звъничево – точно на центъра, на разклона за Велинград. Там шкембето е от местната кланница чисти се и се подготвя на място, като вкусът си е такъв, какъвто трябва, а в четвъртъка се готви глава в шкембе (телешко) и се сервира докато свърши.

Ако все пак не ви се пътува и държите да си останете в Пловдив, препоръчваме ресторант „Ася”. Заведението се намира на улица „Георги Бенковски”23 в квартал Капана.  Друго място под тепетата, прочуто с шкембе чорбата е „Трапезица” до Понеделник пазара, както и „При Айлятин” в Аджисан махала.