Серия рокади започват в пловдивската полиция, научи TrafficNews.bg. След ареста на началника на РПУ- Раковски Георги Илиев  и пенсионирането на дългогодишния шеф на Пето районно Димитър Данчев двете структури са без ръководители. Предстои вакантните места да бъдат заети в най- близко бъдеще. Кои обаче са кандидатите?  Едно от спряганите имена за наследник на Данчев е зам.началникът на Трето районно Георги Машонов. Той е със сериозна професионална кариера и се ползва с уважение сред колегите си.

Другото име, което се спряга за въпросният пост е това на Иван Чочков, който е дългогодишен служител на "Криминална полиция" и бе началник на група "Грабежи". 

Предложението, изпратено до министъра на вътрешните работи от директора на ОД на МВР – Пловдив ст. комисар Атанас Илков за началник на РПУ Раковски съдържа името на Георги Боюклиев. Боюклиев е началник отдел в „Икономическа полиция” и е работил по някои от най- големите разследвания на икономически престъпления под тепета.  За неговото назначение обаче все още няма подписана заповед.

Това далеч обаче не са всички вакантни места в пловдивската полиция. Началникът на Второ районно Димитър Балев е подал рапорт за преместване като му предстои кариера в местната структура на сектора за Борба с организираната престъпност. 

Този сектор, според източници на TrafficNews.bg , също скоро ще бъде с нов шеф. Досегашният началник Стефан Пeтров напуска системата на МВР и се пенсионира, а на негово място ще има нов началник.  За този пост се спряга името на сегашният шеф на Криминална полиция комисар Зарко Стоянов.

Стоянов е с дълга професионална автобиография . Той  последователно оглавяваше районните управления в Асеновград и Първомай, а след това и отдела за Противодействие на престъпността в Пловдив,. След обединението на сектор Криминална полиция и сектор Противодействие на престъпленията , той бе назначен начело на структурата.  Евентуалният му наследник, който на практика се явява третият по власт  в Областната дирекция след директора и неговия заместник, все още не е ясен.

В кулоарите на дирекцията усилено се коментира, че може да бъдат направени размествания в ръководствата и на другите районни управления, тъй като някой от началниците управляват  прекалено дълго и може на ротационен принцип да им бъде предложен шефски пост в някое съседно районно управление. Подобна рокада според Закона на МВР може да се случи само със съгласието на служителя. Той може да бъде командирован на друг пост без да се иска съгласието му за не повече от месец.

Как ще се отразят новите назначения и рокадите на работата на дирекцията и нейните резултатити предстои да разберем.