Малката чернопера рифова акула още не е свикнала с айляшкото настроение в Пловдив. Екзотичният хищник, който пристигна от Индонезия, стои в аквариума на Природонаучния музей на загасени лампи. „Като пуснем лампите, тя се плаши и започва да се удря в стъклата. Нужно й е още време да се адаптира”, обясни пред Plovdiv Time Ивайло Кутрянски, уредник-акварист в музея.

Акулата е дълга 60 сантиметра. По принцип нейните побратими достигат до метър и половина, но в аквариумни условия вероятно тя ще порасне до метър. Храни се с малки рибки, ракообразни, миди и октоподи. В природата пък самата тя става плячка на по-едри акули от типа на тигровите.

Черноперата рифова акула, подобно на останалите от своя вид, никога не спира да плува да плува. „Трябва непрекъснато да се движи, за да си набавя повече кислород. Акулата ни не е от най-страшните  - няма да нападне, освен ако не е провокирана”, уточнява Ивайло.

Рифовите акули са хищници единаци, които се разполагат на собствени ловни територии. По принцип са активни през нощта, но нищо не им пречи да ловуват и през деня. „В Природонаучния музей за пръв път в България правим опит да отглеждаме екзотична акула”, подчерта директорът Огнян Тодоров.

Ивайло, който се грижи за рифовата красавица, всеки ден й купува прясна риба от магазина. „Акулата не е претенциозните, но все пак трябва да се внимава с диетата. Не бива да се поднасят много мазни храни”, допълва Кутрянски. Когато порасне, ще й построим нов, по-широк аквариум, обещава уредникът.