Столипиново готви протести, след като стана ясно, че разследването срещу д-р Иван Димитров, убил Георги Джевизов през март, тези дни беше удължено до 2 юли. "Ако не получи адекватна присъда, в разумен срок, ще обмислим дали да започнем протестни действия", заяви бившият общински съветник Яшар Асан пред репортер на TrafficNews.bg тази вечер в ромския квартал, където се бяха събрали роднинини и приятели на убития.

Роднините, съседите и приятелите на 38-годишния Георги Джевизов, по-известен като Жоро Плъха, все още не са се примирили със смъртта му. На 2 март в Пловдив беше открит трупът му, а по-късно стана ясно, че убиецът е доктор Иван Димитров, който го хванал да краде в гаража му. Освен за битка в съда, където се канят да предявят иск за голямо обезщетение, те обявиха тази вечер и намерението си за протест.

Припомняме, разследването срещу лекаря тези дни беше удължено до 2 юли. Причината според прокуратурата е, че не са готови голяма част от назначените експертизи. До две седмици предстои да бъде извършен и следствен експеримент в дома на ул. “Лука Касъров” 4, където се разигра драмата. Ще бъде възпроизведена стрелба с аналогично оръжие, каквото е използвал д-р Димитров на 2 март.

На 2 март в Пловдив беше открит труп на мъж върху предния капак на кола. По-късно стана ясно, че това е тялото на Жоро Джевизов – Плъха, а убиецът е доктор Иван Димитров, който беше задържан за 72 часа.

Дни след убийството Пловдив кипеше и вреше. Стотици протестиращи се събраха пред сградата на Второ районно управление с искане доктора да бъде пуснат на свобода. Сред протестиращите имаше близки, приятели, съседи и колеги на доктора, но имаше и редица българи, които не познават лекаря, но са съпричастни със съдбата му. Те единодушно застъпиха тезата, че Димитров е невинен, а убийството е извършено от самозащита, и изтъкнаха мамсимата "моят дом - моята крепост", настоявайки за промени в Наказателния кодекс.

По-късно обаче… прокуратурата проговори и стана ясно, че д-р Димитров е причакал рецидивиста Георги Джевизов, стрелял е по него с незаконно притежаваното си оръжие и след това с приятел е опитал да прикрие стрелбата.

Редица тиражирани информации – за спящи на горния етаж съпруга и деца, за съучастник на крадеца и т.н. бяха опровергани от обвинителите на база на разпитаните свидетели, записите от камери и експертизи.

Оказа се, че д-р Иван Димитров е наблюдавал в продължение на 30 минути крадеца Жоро Джевизов, докато той се подготвял да краде от гаража му. без да се обади в полицията, той слязъл долу и причакал Плъха да излезе. Извикал му "Стой полиция!" и гръмнал във въздуха. След това, според показанията на самия доктор, крадецът е побягнал и започнал да го замеря с различни предмети. Димитров е стрелял още няколко пъти, като един от куршумите е пронизал Джевизов в гърдите. Джевизов е пробягал около 110 метра навън по улицата и е паднал до колата, където по-късно е бил намерен. 

От 2 до 8 години е наказанието за притежание на незаконно оръжие. До 5 години затвор предвижда Наказателния кодекс за убийство при превишаване неизбежната отбрана.