Продажбата на земята под РУМ „Родопи” отново ще бъде гласувана от Общинския съвет, две години след предното решение. Утре общинарите ще трябва да направят ново гласуване за терена, върху който сега се помещава медицинският център „Св. Анна”.

Първото решение бе взето през 2016 година. По време на сесията обаче изникна спор за цената на парцела.

Теренът, който е на площ от 3,5 декара, бе с данъчната оценка в размер на 140 000 лева. Според независимия оценител към Община Пловдив пазарната стойност на имота бе 195 000 лева към 2016 година.

След дебат в местния парламент трябва ли Община Пловдив да се лиши от актив от 3,5 декара на  булевард „Александър Стамболийски” за  195 000 лева, Веселин Маневски от ГЕРБ предложи цената да бъде 2 милиона лева. Тя бе приета от Общинския съвет, но фирмата обжалва решението. Последваха няколко дела в Административния съд и ВАС, които отмениха решението на общинарите. 

В новото предложение е записано, че пазарната цена на имота към днешна дата според независим оценител е 223 хил. лева.

По закон  е записано, че ползвателите на общински имоти, които имат право на строеж върху съответния парцел, могат да закупят земята.

Въпросното право на строеж го притежава фирмата „Виталис – 66”, която е регистрирана в град Дулово, а управител е Константин Тилев. В активите на дружеството е и самият РУМ, но не и земята под него.

Съдът поряза продажбата на земята на бившия РУМ Родопи за 2 млн. леваДве различни цени били записани в протоколите и решението на ОбС за продажбата на парцела

Цената на РУМ „Родопи” в Кючука скочи 10 пъти! Общината ще го продава за 2 милиона леваОбщинските съветници не се съобразиха с оценката на независимия оценител