Родители от Пазарджик сигнализираха в медиите, че 17-годишният им син е бил пребит от полицаи, след като бил задържан за откраднат телефон. Те са уверени, че над сина им е упражнено полицейско насилие. Твърдят, че дрехите, с които е бил в момента на задържането, са били целите в кръв.

TrafficNews.bg се свърза с Мирослав Стоянов - говорител на полицията в Пазарджик, който потвърди задържането на младежа, но отрече каквото и да било полицейско насилие. Каква е историята?

Момчето, заедно с още двама негови съученици, е задържано вечерта в петък срещу събота по сигнал за грабеж. След извършените оперативно-издирвателни действия на полицията тримата непълнолетни, нападнали 18-годишен младеж на улицата и взели телефона му, са били установени. Единият от тях е задържан в дома му, другите двама - на улицата.

Единият обаче - 17-годишното момче, чиято майка подозира полицейско насилие над сина й, тръгнал да бяга от органите на реда и се наложило да бъде преследван. При преследването единият от полицаите си е ранил ръката, която я разрязана лошо на няколко места. Веднага е извикана Бърза помощ, полицаят е бил транспортиран в болница, където са му направени 4 шева на ръката.

В същото време момчето вече е било хванато и също е било освидетелствано от лекари в Пазарджишката болница. "Нямаше и най-малка нотка на съмнение, че е извършено полицейско насилие над младежа. Кръвта, която беше по дрехите му, е кръвта на полицая от разрязаната му длан. И трите момчета бяха задържани за 24 часа, като вече отдавна са освободени, образувано е досъдебно производство", каза Мирослав Стоянов.

Според говорителя на полицията в Пазарджик да се говори за полицейско насилие в този случай, е некоректно. Но "право на родителите е, ако смятат, че са накърнени правата на детето им, да подадат жалба до съответните институции", допълни Стоянов.