Един от големите пловдивски превозвачи Петко Ангелов може да получи забрана да изпълнява курсове във Франция за една година, научи TrafficNews.bg. В момента във френските съдилища вървят дела срещу компанията „Петко Ангелов БГ” ЕООД,  с която да забранят негови камиони да влизат на територията на страната.

Причината е масови нарушения на камионите му при извършването на каботаж.  Камионите на Ангелов са хващани в нарушения на законите и европейските директиви за превоз  в периода ноември 2014 – септември 2017 година. От обвинителния акт се вижда, че на няколко пъти камиони на пловдивския превозвач са хващани от властите при извършването на каботажи по различни точки на френския бряг.   Сегашният регламент на каботажа, позволява  в рамките на 7 дни да се направят три курса  на френската територия от чужди камиони.

При няколко проверки на камиони на пловдивската компания са установени превишен брой товарителници. Освен това на българските камиони са били закачени турски ремаркета, а товарителниците са били от южната ни съседка. В обвинителния акт са описани нарушенията, като вътре е записано, че санкцията достига до 15 хил. евро.

Според сегашните регламенти на ЕС при установяване на голям брой нарушения от страна на една фирма, може да се поиска преустановяването на дейността й на територията на страната членка.  

Възможно е една от причините за новия пакет за мобилност на ЕС, наречен „Макрон”, да е именно поведението на недобросъвестни наши компании, които нарушават европейските директиви в този й вид.

Очаквайте продължение!