Изминалите дъждовни дни накараха охлювите да се разходят свободно в зелените площи на Пловдив, а това от своя страна стана повод веднага безгръбначните да се превърнат в обект на незаконно събиране. 

Масово бране на охлюви в зоните около Гребната база бе запечатано от читател нa TrafficNews.bg. "Берачът" бил в процес на активна работа, а влажното утро гарантирало богат улов. Събирачите на безгръбначни са предимно от малцинствата под тепетата, като всички дръзнали да пленяват животните подлежат на солена глоба, ако бъдат хванати в крачка разбира се.

Причината е, че сезонът за дивите охлюви по закон започва на 10 май, след края на размножителния период, а всеки, който се опита да изпревари конкуренцията се превръща в бракониер. Градинският охлюв е под закрилата на Закона за биологичното разнообразие. При търговия извън разрешените срокове санкциите са от 100 до 1000 лв. за физически лица, а на фирмите се налагат имуществени санкции от 200 до 5000 лв.

Според вътрешна информация, цената на живите охлюви тази година ще падне драстично. Събирачите са склонни да търгуват на едро улова дори за 30 стотинки килото, което е драстично под изкупната цена през 2017, когато килограмът се търгуваше между 40 и 70 стотинки. Предишни години стойността също варираше от около 60 ст/кг през 2016, до 40-50 през предните лета.  

Периодът за събиране от природата и изкупуване на живи охлюви за търговски цели или фермено отглеждане е от 10 май до 30 юни включително.

Всички режими, реда и условията за ползване, изкупуване с цел търговия в страната и изнасяне през граница на живи охлюви, черупки и месо от видовете: лозов охлюв (Helix lucorum) и градински охлюв (Helix pomatia) са разяснени в Заповед на министъра на околната среда и водите. Не забравяйте, че има и условия екземплярите да са достатъчно отраснали, като минималният размер на събираните, изкупуваните и изнасяните охлюви и черупки от тях не бива да бъде под 28 мм в диаметър.

TrafficNews.bg благодари за активното гражданско отношение на всички читатели, които ни изпращат снимки и видеа за нередностите в града, както и на тези, които разказват истории за добри и лоши прояви, които ни заобикалят. 

Ако и вие имате снимки, видео или информация за каквито и да било събития, нарушения, добрини или интересни случки – изпращайте ги на имейл: redaktor@trafficnews.bg, пишете ни във фейсбук страницата ни или се обадете на телефон 070010248.