„Много преди мен от Пловдив са тръгнали величията на българския спорт”, каза Христо Стоичков под тепетата при представянето на автобиографията си преди няколко седмици.  Пловдив винаги е бил градът на шампионите, а хората са изпълвали стадионите, за да гледат своите любимци. За съжаление, през последните 20 години спортната база на града тъне в забрава и самоунищожение, а младите таланти и треньорите им правят невъзможното, за да бъдат конкуренти на най-добрите в различните спортове и дисциплини.

Най-голямата инвестиция през последното десетилетие в Пловдив бе зала „Колодрума”.  И досега има разногласия колко точно струва. Все пак със сигурност сумата е между 50 и 60 млн. лева.  Залата обаче е по-специфична заради трасето за велосипедисти и към момента не приема достатъчно спортни събития. Това прави обаче частната зала СИЛА, която успя да се наложи през последната година.  

Заявените инвестиции за  спортна инфраструктура през 2019 година са повече от впечатляващи, както от страна  на Община Пловдив, така и от собствениците на футболни клубове.

Очакват се инвестициите във футболните стадиони да мине 44 млн. лева, без в това число да влизат намеренията на Локомотив Пловдив за Лаута и футболната база в Тракия.

Над 21 млн. лева пък ще бъдат инвестирани в нов плувен комплекс, спортна зала и стрелбище.

Ето и обектите, по които ще се работи през 2019-а:

Стадион „Пловдив”

Градските власти се очаква да пуснат обществена поръчка в началото на годината за стадиона. Кметът Иван Тотев иска стадион „Пловдив” да бъде върнат към живот до 2 години с 15 млн. лева.

Обществената поръчка ще бъде за етап едно, който включва  изпълнение на нови стоманобетонни трибуни на мястото на земнонасипните; най-малко 10% от седящите места на стадиона трябва  да са осигурени за поддръжниците на гостуващия отбор в изолирана и безопасна зона на трибуните; ремонт и осъвременяване на лекоатлетическа писта и прилежащите и площи, съгласно изискванията на ИААФ; реконструкция и основен ремонт на централен блок /ложа/ на сектор „А“ и нова козирка над него,  съгласно изискванията на УЕФА и ФИФА.

Откриват стадион „Пловдив” с 15 млн. лева, строят многоетажен паркинг за 1000 коли до негоОбщина Пловдив започва процедурите за възраждането на градския стадион

Стадион „Христо Ботев”

Ботев ще играе на стадион „Христо Ботев“ през 2020 година,  това заяви собственикът на клуба Георги Самуилов на специална пресконференция преди месеци. Очаква се през новата година да започне строежът, а по предварителни разчети в съоръжението ще бъдат вложени около 20-25 милиона лева.

Ботев тегли заем от 20 млн. лева за Колежа през европейски фонд, Общината им помагаЧрез Фонда на фондовете ръководството на „канарчетата” ще вземе кредит с много ниска лихва

Плувен комплекс „Младост”

В приоритетите на градските власти бе заложено изграждането на плувния комплекс за 11 млн. лева. Става дума за нов закрит 50-метров плувен басейн с олимпийски размери и трибуна за 1000 места, който трябва да се изгради на мястото на стария – до диспансера и закрития басейн „Младост“.   Там поръчките също трябва да стартират през тази година и да започне строителството през втората половина на 2019-а.

Пловдив ще има най-модерния басейн в България, строят го с над 11 млн. леваСъоръжението с олимпийски размери ще има трибуна за 1000 души

Стадион „Тодор Диев”

Новите собственици на „Спартак” очакват концесията на стадион „Тодор Диев”, за започнат модернизацията на съоръжението.

Намеренията са стадионът да отговоря на изисквания за мачове от Първа професионална лига, с капацитет около 4000 седящи места, помощни терени и съоръжения. Очакваната инвестиция ще е около 3,5 млн. лева.

Стадион „Локомотив” и спортна база в „Тракия

Все още има много неизвестни около бъдещето на стадиона и терена за спортна база за „черно-белия” клуб. Собственикът Христо Крушарски заяви,че е готов да инвестира сериозни средства, когато вземе терените. Очаква се до няколко месеца да приключат процедурите по концесия на терените, като тогава трябва да се представят и проектите на клуба.  

Пловдив става първенец по модерни стадиони! Форсират концесиите на Лаута и „Тодор Диев”Общината пусна поръчка за документацията на стадионите и спортната база на Локо

Спортна зала „Дунав

Избран изпълнител има за изграждането на спортна зала „Дунав” за 4,5 млн. лева. Проектът предвижда направата на  комплекс с две тела с две зали, едната с височина от 5 метра, а другата 13,5 метра. Те ще бъдат с топла връзка, като ще имат всички необходими помещения за провеждане на спортни мероприятия. Освен двете зали ще бъдат направени и спортни игрища на открито, заведения, детски площадки, зони за рекреация и други. Идеята е комплексът да наподобява този на Младежкия центъра на Гребната база.

Близък до Домусчиев строи новия мултифункционален спортен комплекс в ПловдивС 4,5 млн. лева изграждат двете спортни зали и прилежащите игрища на бул. „Дунав”

Стрелкови комплекс до Колодрума

Строителното разрешения за стрелковия комплекс в Пловдив вече е изкарано, а пари има заделени в бюджета. Той е ще на стойност от 4 млн. лева и ще бъде най-модерният и голям в България, като освен за високо спортно майсторство, той ще се ползва и за редица други дейности. Той ще се намира в непосредствена близост до залите Колодрума и Академик. Проектът включва комплекс от 1,9 декара с РЗП от над 3000 кв.м. В него ще има полуоткрито стрелбище с 50 коридора по 25 метра за различи видове стрелба с пистолет, както и олимпийските дисциплини.

В Пловдив вдигат най-модерния стрелкови комплекс у нас за 4 млн. леваСтрелбището ще бъде на площ от над 2 дка и с РЗП от 3000 кв.м