Консорциум  с регистрация в Кърджали е спечелил обществената поръчка за изграждането на новата спортна зала в Кършияка, научи TrafficNews.bg. Обединението е между две фирми – кърджалийска и пловдивска, носи названието ДЗЗД „Пловдив за спорта 2018”.  В него водещата компания е „Меаца” ЕООД, а другата е  „Инфинит Енърджи” ООД , която е регистрирана в Пловдив.

„Меаца” ЕООД е на един от най-известните предприемачи в Кърджали – Фахри Идриз. През годините той е стъпил в почти всички сфери на бизнеса в родния му град от ресторанти, аптеки до строителство. През 2017 година пък той бе номиниран за „Мистър Икономика”.

През 2014-а той оглави местната структура на КРИБ в Кърджали, като в същата година Крил Домусчиев оглави работодателската организация.

Другата компания в консорциума - „Инфинит Енърджи” ООД е на Златина Пашова и Христо Шаханов. Те се занимават преди всичко с жилищно строителство.

Още пет фирми са кандидатствали по обществената поръчка, като три от тях са били отстранени – „Иса 2000”, Интерхолд” и ДЗЗД „Престиж Парсек”.Втората класирана фирма в обществената поръчка е пловдивската „Пирс –Д” ОДД.

Любопитен факт е, че пловдивската фирма е дала по-ниска цена за направата на спортната зала – 4,2 млн. лева с ДДС, а спечелилият консорциум е дал оферта от 4,5 млн. лева с ДДС. Вторият участник обаче е получил повече точки при представянето на проекта и поради това е победил.

Проектът предвижда направата на  комплекс с две тела с две зали, едната с височина от 5 метра, а другата 13,5 метра. Те ще бъдат с топла връзка, като ще имат всички необходими помещения за провеждане на спортни мероприятия.

Поръчката е на инженеринг, като първо ще бъде направен техническият проект и ще бъде съборена залата, а вторият етап предвижда изграждането на новите съоръжения. Освен двете зали ще бъдат направени и спортни игрища на открито, заведения, детски площадки, зони за рекреация и други. Идеята е комплексът да наподобява този на Младежкия центъра на Гребната база.

Сред спортовете, които ще могат да се практикуват са волейбол, футбол, художествена гимнастика, спортна аеробика, различни видове танци и спортове. На игрищата отвън ще се практикува и футбол и тенис.

Вдигат нова спортна зала за 4,3 млн. лева в Кършияка, ще има заведения и детски площадкиМногофункционалното съоръжение върху зала „Дунав” ще бъде за над 10 вида спорт