Зелен ли е Пловдив? Може би, но надали достатъчно. За никого не е тайна, даже напротив – за много е очевидно, че зеленината на града под тепетата може да е доста повече от това, което имаме. Но знаете ли, че дори пространствата, в които преобладава асфалтът, могат да станат по-привлекателни с помощта на малко озеленяване.

В периода 30 май - 3 юни пред Централна поща Пловдив ще бъде разположен първият в България Pop-up парк. Новото временно зелено пространство ще включва изкуствена трева, цветя, маса, пейки и барбарони, чадъри, маса за тенис, батут, различни игри и възможности за физическа активност и забава, кът за снимки и ще бъде на мястото в продължение на шест дни. Паркът ще бъде с размери от 50 квадратни метра и ще разгърне потенциала за изграждане на ново гражданско пространство в сърцето на града.

Pop-up паркът ще донесе допълнително зеленина в центъра на града и освен, че ще бъде място, подходящо за отдих, той ще предложи и различни възможности за забавление  за малки и големи.  Pop-up паркът ще включва в себе си календар, пълен с безплатни събития за всички пловдивчани и гости на града. Всяка вечер от 18 часа върху парка ще бъдат провеждани различни демонстрации на тренировки, като част от Седмицата на физическата активност и спорта MOVEWeek,която ще се проведе от 28-ми май до 3 юни.

Партньор в инициативата е Мол Марково тепе в Пловдив. Част от магазините в мола ще осигурят подаръци за детските градини и училищата – Capella Play, Sport Depot, Кино Арена, магазин Бъни, Original Marines, КомсеД и супермаркет Триумф.

Какво представлява всъщност идеята? 

Pop up, или така наречените „изскачащи“ паркове, обикновено се създават за възстановяване на зона за автомобили, в такава за пешеходци. Идеята се заражда в Сан Франциско през 2005 година, където eдно паркинг място сменя своето предназначение и се превръща в градско паркче. Това се случва с цел хората да преосмислят начина, по който се използват улиците, и да се предизвика дискусия за промени в градската инфраструктура.

Обикновено изскочилите паркове са изградени над съществуващата настилка и са снабдени с пейки, мебели и други аксесоари, като повечето предлагат  места за сядане, градини, паркинг за велосипеди, уреди за физическа активност, игри. Често са малки по размер, достъпни, гъвкави и временни или мобилни.

Подобни иновативни краткосрочни проекти могат да имат реално въздействие върху хората на града, като им помогне да оценят качествената градска среда, както и да повдигне въпроса за това как трябва да се проектира, изгражда и подобрява градската среда с мисъл за хората.

*****

Подвижният парк се осъществява от сдружение BG Бъди активен и цели да покаже, че градските пространства могат да се преосмислят като места за хората и да докаже че да си активен не е въпрос само на пари. Pop-up паркът ще бъде презентиран, като добра практика за нетрадиционно градско пространство, подходящо за физическа активност, по време на проектна среща по проекта MOVEment spaces, която ще събере представители на 8 държави под тепетата.