„Категорично няма да позволим строителство върху 140-те декара край Гребната база. В новия Общ устройствен план, строителството ще бъде забранено там”, заяви на няколко кметът Иван Тотев по време на днешната сесия.  В момента двата съседни парцела между Изтрезвителя и Розариума в парк „Отдих и култура” са със статут на „Обществен селищен парк, градина”.  Въпреки че почти всичко там е зеленина и дървета, има механизми, които позволяват бъдещо строителство в зоната. С новия ОУП двата парцела ще бъдат защитени от строителство, обясни кметът.

Сагата със 140-те декара, погубени в „Пловдивския дисниленд” датира още от 2002 година. Тогава по предложение и настояване на кмета Иван Чомаков, Общинският съвет взима решение за учредяване на публично - частно партньорство, с което се създава "Увеселителен парк Тракия" АД. Макар Общината да апортира огромните терени, тя получава само 25 % от акциите.

Идеята бе там да се създаде най-големият увеселителен парк на Балканския полуостров.  Фирмите партньори на Община Пловдив в АД-то бяха известната инвестиционна компания РЕИ Холдинг и още едно дружество от  Люксембург.  Заради скромните си 25 % в АД-то  Общината почти нямаше глас в решенията на дружеството. 

Всички добри намерения, които бяха изтъквани, така и не се случиха, но стана логичното – компанията отчете огромни загуби, въпреки че на практика тя без дейност.  Така преди четири години дружеството започна процедури по ликвидация. Преди това обаче имотът бе ипотекиран, за да се инвестират в други предприятия на фирмите в АД-то.

Последва ликвидацията, както и редица покупко-продажби на фирмите и дълговете на АД-то, с което 140-те декара изчезнаха окончателно от активите на Община Пловдив.

Отлагат търга за имота за 20 млн. лева в Пловдив заради наемател върху огромния теренРайонната администрация първо трябва да освободи парцела, преди да се насрочи нова дата