Уикенд на Световния шампионат по фойерверки започна за шеста поредна година в Панагюрище снощи. Дъждът не уплаши хилядите посетители на огненото шоу. Миналогодишният победител, отборът на Казахстан, омая зрителите с неповторимо огнено представление. В оставащите две вечери на състезанието небето над града ще бъде изрисувано с причудливи форми, които озаряват хилядната тълпа в такт с музиката от любими песни. След финалното шоу в неделя ще стане ясен и победителят в нестандартната надпревара.

Надпреварата се организира от панагюрската фирма „Огнена хризантема“, която в последните години често осигурява фойерверките за 3 март и 6 септември. Гостуващите досега състезатели са от над 15 европейски държави. Сцена на открито на централния площад и богата концертна програма запълват времето между инсталацията на фойерверките и огненото шоу, което започва веднага след като се стъмни напълно. Въпреки общинското участие, финансирането се подкрепя предимно от частни спонсори, а резултатът е неповторимо шоу, което привлича зрители от всички региони, пише checkinplovdiv.com.

Концепцията на организаторите е съвсем лесна. Това е все едно да поканиш художници от различни страни, да им осигуриш едни и същи платна и бои като количество и качество и те да нарисуват свое произведение. След това журито гласува коя е най-сполучливата творба, казва Иван Иванов, главен организатор на шампионата. Картините, които се състезават обаче, се рисуват с фойерверки в небето на фона на свободно избрана от всеки участник музика.

Основното правило, по което журито поставя своите оценки, е съгласуването на огнените форми с музиката. Във всеки един от трите дни на шампионата по един участник представя своето произведение. Миналата година първенец стана отборът на Казахстан, който измести дотогавашния шампион - Беларус. А в неделната вечер ще стане ясно кой ще грабне титлата тази година.

В трите вечери на шампионата, хиляди зрители се струпват на стълбите под паметника Априлци, както и на площада пред читалището, където е разположена сцената. Частта от площада до църквата „Свето Въведение Богородично“, където се намират инсталациите, е обезопасена. По този начин зрителите могат да избират дали да се насладят на шоуто от височина до паметника, или да останат на площада до скамейката на журито, където да бъдат буквално „засипани“ от фойерверките.

Всъщност, идеята на организаторите за подобен фестивал следва една стара руска традиция, а именно празникът Алые Паруса в Санкт-Перетрбург, който отбелязва края на учебната година и представлява най-мащабното събитие по време на фестивала „Бели нощи”. По традиция празника включва музикална програма на санктпетербургската филхармония и популярни групи, както и водно шоу, в което акцент са фойерверките.

Ето и програмата за предстоящите две вечери:

26.05.2018 г. /събота/

20:00 ч. - Концерт с участието на: Рок група SLIPPERS, Михаела Филева, Рок група АХАТ
21:45 ч. - Подгряващи фойерверки - "Огнена хризантема" ЕООД
21:50 ч. - Пиро-музикално шоу на отбор №2 Норвегия

27.05.2018 г. /неделя/

20:00 ч. - Концерт с участието на: Дейвид Белишки, Християна Лоизу, Deep Zone Project, група "Voice&Fingers"
21:45 ч. - Подгряващи фойерверки - "Огнена хризантема" ЕООД
21:50 ч. - Пиро-музикално шоу на отбор №3 Украйна
22:20 ч. - Обявяване на резултатите и награждаване на участниците.