„Обгазяването в Пазарджик в никакъв случай не може да се счита за преднамерено, а е плод на битов инцидент, продиктуван от човешката глупост и любопитство”, заяви проф. Янко Илиев завеждащ Пловдивската клиника по Токсикология към УМБАЛ „Св. Георги”.

Двамата братя отворили бутилката, която купили от пункт за вторични суровини, за да видят какво има вътре. Самият газ, който ги е натровил, е бил стар фреон, забранен от години в света.

Той е 4,5 пъти по-тежък от въздуха и се е образувал газов облак, след което е бил вдишан от момчето.

В най-лошо състояние е именно момчето, отворило бутилката. Той е бил изгубил съзнание, но вече го е възвърнал и се чувства по-добре. Родителите и брат му също са в стабилно състояние. Пожарникарите нямали сериозни оплаквания, но тъй като не са знаели съставките на отровния газ, те били приети за изследвания. Очаква се след като излязат резултатите от тях те да бъдат изписани, а семейството до 48 часа, заяви проф. Илиев.

Освен тях 4 медицински лица също са минали през Спешния кабинет, но тяхното състояние не е сериозно.

„Искам да не пострадат други хора, след като ние, съседи, пожарникари и полицаи са потърпевши”, заяви майката на момчето, което е отворило бутилката с опасния газ. Елена Велкошанова разказа, че симптомите са повръщане, сърбеж и зачервяването на очите .

„Бутилката е купена от белканто, той е искал да си направи собствено изделие от метал, не е предполагал, че може да им газ вътре. Вентилът изсъска и се разля някаква течност, след което той ми каза „Мамо, лошо ми е! Викай линейка.”. След това започна да повръща и падна на земята”, каза жената. Тя допълни, че линейката е дошла за 15-минути, а явно те са се заразили от сина им.

Още новини ТУК

TNS.bg