Някой ви иска имейл и парола в съобщение във Фейсбук?  Това е измама! Разбира се, твърде банално е и никога не бихте се хванали. Така стоят нещата обаче само на теория, на практика сме доста по-податливи, тъй като измамниците знаят точно как да ни размекнат. Именно в такава схема е влязла пловдивчанка, която без да разбере е поискала личните данни на половината си приятели във Фейсбук. И то само за час и по начин, по който само тя може да подходи.

„Сис, дай ми за бързо имейла и паролата си? За какво са ми… за един ваучер в Грабо. Спешно е!”

Как да откажеш на подобен призив и то написано от твоята първа братовчедка.  И то при условие, че само тя от всичките ти приятели те нарича така. Твърде лично е, няма как да не е тя. И в този момент забравяш какво знаеш на теория за имамите и просто си даваш личните данни. Но схемата не свършва дотук, започват да те карат да въвеждаш кодове и какво ли още не.

„Бях на тренировка за един час и в момента, в който свърших си видях телефона. Имах над 100 съобщения във Фейсбук и десетки пропуснати обаждания. Отворих първото съобщение и видях „Какви пароли, ти добре ли?” и веднага ми стана ясно какво се е случило. Повечето хора не си бяха дали данните, но имаше и такива, които се бяха вързали на измамата”, разказва пловдивчанката.

В крайна сметка само 4 човека са се подлъгали на измамата в рамките на единия час, в който момичето не е било на линия. В момента, в който разбира какво е станало веднага предупреждава всички и променя паролите си.

„Веднага си дадох паролата и имейла, тъй като и за секунда не се усъмних, че има нещо различно. Подходът беше приятелски, а тонът беше точно какъвто са били и предишните разговори. След като си дадох данните ми казаха, че не става и ме попитаха с какъв телефон съм. Казах айфон, попитаха ме за акаунта – каква е пощата. Аз отговорих, че не ги помня, а те ми отговориха, че ще ми помогнат, трябва само да си дам  телефона. Дадох го и след малко получих код, който също им пратих”, разказва една от измамените.

Все още не е ясно какви точно са последиците за измамените. Веднага след като измамниците са получили кода са ги блокирали.  Пловдивчанката, чийто профил е  използван като „троянски кон”, веднага променила данните си и за Abv пощата си, до където мошенниците  също имали достъп. Чрез нея тя ползвала интернет банкиране и си купувала самолетни билет.