Пловдивско сдружение с нестопанска цел сигнализа за неправомерно определени от пловдивски таксиметрови шофьори по-високи цени за клиенти. Тази практика е насочена най-вече към чуждестранните гости, ползващи таксиметровите услуги от летище Пловдив до града.

За да се прекрати тази некоректна практика, от сдружението излязоха с конкретни предложения до ръководството на летището.

На първо място ще бъде поискано да се обяви търг за избор на таксиметров превозвач, по примера на летище София, който единствен да обслужва клиентите на летището. Второто искане е за сключване на договор с ясни тарифи за превоз на пътниците.  Ще се настоява фирмата, спечелила търга, да поеме задължение за организация и контрол на таксиметровата дейност в района на летището.

Все по-често таксиметровите фирми прилагат тази некоректна практика изкуствено да издуват цените за превоз на пътници.

TrafficNews.bg припомня минималните и максималните цени за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег по съответната тарифа, валидни за територията на Община Пловдив, считано от 01.08.2017г. След това имаше няколко опита цената да се вдигне, но така и остана същата. Въпреки това големите компании под тепетата работят масово на 0,80 лева на километър.

Минимални цени за таксиметров превоз на пътници за 1 /един/ километър пробег:

- дневна тарифа /от 06:00 часа до 22:00 часа/ - 0,80 лв. на километър;

- нощна тарифа /от 22:00 часа до 06:00 часа/ - 0.90 лв. на километър;

Максимални цени за таксиметров превоз на пътници за 1 /един/ километър пробег:

- дневна тарифа /от 06:00 часа до 22:00 часа/ - 1,25 лв. на километър;

- нощна тарифа /от 22:00 часа до 06:00 часа/ - 1.45 лв. на километър;