В последните дни казусът с детето чудо на родната лека атлетика Лили Георгиева се превърна в темата на деня. Лили пожела да напусне СКЛА Тракия и треньорката си Радмила Станкович и да се готви под ръководството на Недялко Боруков в СК Актив 2013. Според наредбата на федерацията обаче тя няма право да се състезава за друг клуб, ако няма разрешение от Тракия, тъй като е картотекирана там за настоящата календарна година.

Миналия ден имаше изслушване във федерацията, вчера се проведе и среща между Тракия и Актив 2013 относно проблема с Лили. Председателката на Тракия Лиляна Томова заяви, че след 8 май ще бъде взето решение на УС дали да бъде издадено разрешение на Лили на премине в Актив 2013. Тогава ще има и официално изявление от клуба относно казуса. Председателят на СК Актив 2013 Недялко Боруков обаче пожела да вземе отношение по въпроса и се обърна към TrafficNews.bg.

Ето неговата гледна точка:

Аз и моят клуб Актив 2013 на практика не сме страни по този казус. По тази причина не бях допуснат и до изслушването във федерацията. Страните са Лили Георгиева, която бе с адвокат, и клуб Тракия. Държа да подчертая, че Лили дойде при нас и тренираме на доброволни начала. Официално не е в клуба. Спорът за нейните права не е между Тракия и нашия клуб. С Тракия никога не сме имали спор – нито за правата й, нито за нещо друго. Не знам защо излиза, че имаме такъв. Желанието на Лили бе да дойде при нас. Един ден ми се обади и ме попита дали може. Първоначално бях шокиран, попитах я дали е сигурна в решението си, защото може да има нежелани за нея последствия. Приех я, нямаше как да я върна и няма да я върна. Не мога да кажа нищо лошо за треньорите и ръководителите на клуб Тракия – не съм видял лошо от тях. По думите на Лили, двете с треньорката Радмила Станкович имат несъвместимост в отношенията, неразбирателство. Впоследствие разбрах, че искат да я изгонят от Спортното училище и че са прибрали предвидени за подготовката й средства в клубната каса.

Говорихме с г-жа Томова и искрено се надявам на положителна развръзка за Лили. Тя не желае да тренира повече там и няма смисъл да бъде държана насила. Надявам се да се вземат разумни решения. Не смятам, че едно дете под 18 години трябва да бъде наказвано и да се спира развитието му. Надявам се да си получи средствата за подготовка и да продължи да учи и да се състезава. Призовавам и федерацията да реагира адекватно по казуса. Каквото и да е направила, колкото и да е сбъркала, не смятам, че едно дете заслужава тройно наказание – спиране на правата, изключване от училище  и блокиране на средства за подготовка. Лили също има желания, които трябва да зачитаме, живее в дом за деца, лишени от родителски грижи. Просто искам да се погледне на нещата от човешка гледна точка и да се загърби егото. За Тракия Лили е печелила състезания, медали, поставяла е рекорди и не добре да й се отнема правото да се състезава. Тя е добро дете и не заслужава това. Надявам се да се случат правилните неща и съм сигурен, че г-жа Томова ще вземе правилното решение.

Самата Лили Георгиева също пожела да каже няколко думи:

Просто не мога повече да работя с Радмила Станкович. Благодаря й за всичко, което е направила за мен, но всяко нещо си има край. Появи се неразбирателство между нас, обмислям това решение от около година и половина. Надявах се нещата да се оправят, но не се получи. Нямам обяснение.