Отнемането или измъкването на парите се мени в зависимост от усло­вията. Лично аз владея четиристотин доста честни начини за отнемане. Но работата не е в начините. Работата е там, че днес няма богати хора. Пловдивските последователи на Великия комбинатор Остап Бендер, които се опитаха да изклатят общината, респективно пловдивчани, може би не владеят всичките 400 начина, но със сигурност се опитват да наваксат. 

Да организираш концерт с изпълнители, които не знаят за събитието, на място, за което нямаш сключен договор, да обявиш за партньори Народното събрание и световната организация ЮНЕСКО, които дори не са чували за теб, и на всичкото отгоре да си продал 2500 билета, звучи точно толкова абсурдно както комбинациите на героя на Илф и Петров. 

Савина Петкова разкри мащабна схема на фондация, “търгуваща“ със съдби на болни деца ВИДЕОСъмнителната организация поискала Колодрума за концерт с фалшиви документи

Точно това обаче са направили комбинаторите от сдружение „Всички заедно за една кауза". Зад благовидното име на фондацията се крият пловдивчаните Илия Ангелов, Диян Михайлов/Димитров и Теофил Кирилов. Заедно с тях работят Демир Демирев и Иван Горанов. Всички те са бивши възпитаници на домове за сираци и като такива добре познават системата за разпределяне на помощи. Скрити зад фасадата на благотворителността, те обикалят фирми, събират помощи, организират измислени концерти. 

Теофил, Илия и Иван

Демир

Днес сдружението се опита да получи безвъзмездно зала Колодрума, превръщайки Общината в съучастник. За разлика от някои медии, които от седмици промотират събитието, без да проверят до колко то е реално, председателят на Общински съвет Савина Петкова е направила щателна проверка и е установила, че всички референции на сдружението са фалшиви. 

Обявеното партньорство с Народното събрание и патронажът на председателят Цвета Караянчева се оказаха пълна измишльотина, а писмото, с което комисията на ЮНЕСКО подкрепя събитието и дори го финансира с 15 000 лева, е пълен фалшификат. 

"Виновен е г-н Венцислав Манчовски! Той ни заблуди, като ни изпрати фалшиви документи. Ние искахме само да помогнем на децата" е фалшивозвучащото обяснение на "мениджъра" на сдружението Делян Михайлов, с когото TrafficNews.bg се свърза по телефона. Хората от сдружението никога не били виждали Манчовски, тъй като контактували с него по телефона и имейл. Препоръчан им бил от техен познат - Сергей Димитров. "Дано прокуратурата закопае това говедо тъпо", заяви Михайлов. Той заяви също, че заради скандала е пропаднал 6-месечният им труд. 

Всъщност това е вторият концерт, който сдружението организира тази година. И тъй като въпросните господа не си играят на дребно, през пролетта те са направили концерт не къде да е , а в зала Арена Армеец в столицата. Но и тогава били ударили на камък. От 20 хилядната зала били продадени само 2000 билета! Залата е била взета под наем, като наемът е платен от спонсор, който според Михайлов бил фирма "Пловдив инвест". Малшансът според тях бил, че предишния ден Бербатов организирал събитие, а ден по-късно Билла организирали концерт. 

Каузите, с които сдружението промотира концертите са доста мащабни - "набиране на средства за закупуване на медицинска апаратура за провеждане на физиотерапия,ремонт на басейн за рехабилитация на деца с рахитни изкривявания, закупуване на понита и изграждане на сграда за животните, с което да спомогне оздравителния им процес". До този момент в нито едно медицинско заведение не е постъпил и лев от въпросното сдружение. 

"Няма как! Ние бяхме на минус. Надявахме се от концерта в Пловдив да съберем средствата" е обяснението на Михайлов. Въпреки скандала, той твърди, че концерт ще има ако успеят да намерят спонсор, който да им плати залата като цената е 10 800 лева. 

След тези признания Михайлов изпадна в емоционално откровение и заяви, че ако и този път се провалят, всички заедно ще напуснат страната, защото "тя била мащеха, която не се грижела за децата си". "Ние даваме живота си, отделяме от оскъдните си средства, но никой не ни помага. Няма нито една институция, която да ни е подала ръка" изплака доброволецът. Фейсбук страницата на сдружението обаче показва, че членовете на организацията редовно се "отъркват" до политически партии, певци и актьори. 

Репортер на TrafficNews.bg се свърза по телефона с Венцислав Манчовски, който категорично отрече да е съставял и да се е подписвал под подобен документ.. Той посочи, че преди седмица е получил въпросния документ от Министерство на външните работи за справка-запитване дали е запознат със съдържанието и саморъчно ли е положил подписа си отдолу.

„Този документ е фалшифициран и не е подписван от мен. Заради този документ съм подал сигнал към Главния прокурор. Не знам за какво сдружение става въпрос. Обади ми се кмета на Пловдив и му казах, че такова нещо няма“, обясни Манчовски, който всъщност е 17-годишен младеж. 

„Аз бях в ЮНЕСКО отдавна. В момента съм член на Национален научно-експедиционен клуб Юнеско“ /ННЕК-ЮНЕСКО /“, обясни в началото на разговора Манчовски. После обаче размисли и каза, че е бил административен секретар на ННЕК-ЮНЕСКО, но е напуснал заради изпълнение на много длъжности. Това обаче не беше последната версия на младежа, който накрая посочи, че си е тръгнал от ННЕК-ЮНЕСКО след скандала с документа, за да не уронва престижа им.

 „От 5 години съм в държавната администрация като председател на „Национално младежко сдружение“ на Република България и на много хора не позволявам да си правят своеволия и да нарушават правилниците и законите в България. Налагам непрекъснати санкции на младежките организации, които нарушават законите. Подозирам, че някой от засегнатите ми е направил мръсно“, посочи Манчовски и обясни, че е сигнализирал и за това разследващите органи. Той обясни, че след като има резултат от проверката ще направи извънреден брифинг пред всички медии.

Името на Манчовски може да бъде открито на много места в мрежата с информации за неговата активна обществена дейност. Ученикът моли Цветан Цветанов за компютри, бута закъсали рейсове и е бил кандидат за "Герой на годината". 

Въпреки, че Манчовски категорично отрече да се е представял като главен секретар на ЮНЕСКО, се оказа че и това не е точно така.

Името на Венцислав Манчовски, спрегнато с титла „главен секретар на ЮНЕСКО в България с ресор „Образование, култура, младеж и спорт“ фигурира в сайта на община „Костинброд“ по повод гостуването на Манчовски в СУ „Д-р Петър Берон“ за откриването на учебната година на 17.09.2018 година. /След нашето обаждане снимката и текстът в сайта на общината бяха редактирани/. 

Междувременно  се свързахме с председателят на ННЕК-ЮНЕСКО Кристиян Калчев, който обясни че Манчовски е бил в клуба по 6-месечна стажантска програма. След като е получил документа, Калчев е издал заповед за прекратяване на стажа с мотив „злоупотреба“.

„Това е мотивът. Той не е напуснал, а е изгонен от организацията“, категорично заяви Калчев. Той обясни, че са направили връзка с документа заради печата. ННЕК-ЮНЕСКО дели общ склад с организацията ISIC, чийто печат стои до подписа на Разпоредбата. Печатът е бил архивиран там, а до помещението е имал достъп стажантът. Към момента въпросния печат липсва.

„Ние не сме давали патронаж на такова събитие и нямаме нищо общо с документа“, посочи в обобщение председателят на ННЕК-ЮНЕСКО. Той обясни, че Комисия на Юнеско в Република България не съществува, има три юридически лица, които имат право да носят наименованието ЮНЕСКО. ННЕК-Юнеско – националния клуб, Национална комисия за Юнеско – България, част от Министерство на външните работи и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКO, ситуиран в София.

ПРАВОСЪДИЕ

Часове след първата публикация на TrafficNews.bg по отношение на скандала с фалшивата егида на ЮНЕСКО на НЕорганизирания благотворителен концерт, Прокуратурата в Пловдив се самосезира и образува досъдебно производство, в рамките на което ще бъдат разследвани всички факти и обстоятелства по казуса. 

ДОСИЕТА

Учредителите на „Всички заедно за една кауза" са познати на полицията. Всеки от тях има богато криминално досие. Михайлов смята, че това е в реда на нещата, тъй като всички те са израстнали в домове за сираци и са били в риск. През пролетта въпросната групичка изправя на нокти полицаите от Второ РПУ. Теофил Кирилов, Боян Михайлов и Демир Демирев съобщават, че приятелят им Иван Горанов е откраднал голяма сума пари от касата на сдружението и после се е самоубил. Телефонът и личната му карта били намерени на брега на Марица. Предвид криминалното им минало, полицаите се усъмнили в тази версия и тъй като от въпросния Иван нямало и следа, те започнали да работят и по версията за убийство. Два дни обаче самият Иван се появил и се оказало, че е прекарал последните 48 часа в казино, проигравайки открадната сума. 

"Поговморихме с него, обяснихме му , че това е лошо и отново го приехме в сдружението. Ако го бяхме оставили, той щеше да затъне. А нашата цел е да помагаме на хора с нашата съдба, да изплуват" потвърди Михайлов. 

Ако се върнем обратно към мъдростите на нашия литературен герой, няма как да не се спомним и една друга негова любима фраза : Не ме учете как да живея по-добре. Помогнете ми материално. 

По текста работиха:

Парашкева Иванова и Виктория Петрова