Направиха нова туристическа атракция само на 50 км от Пловдив. Мястото е край асеновградското село Добростан, като там бяха изградени две панорамни площадки, от които туристите ще могат да се насладят на красотата на Родопите.  

Двата къта за отдих и разходка са в близост до най-новия туристически обект край Асеновград- пещерата „Добростански бисер“. 

Въпреки близкото разстояние, малцина са чували за нея, а още по-малко са я посещавали. Причината е, че до преди няколко месеца пещерата беше затворена за туристи.

Това вече не е така – съоръженията, които се намират вътре са обновени и влизането  е напълно безопасно. Пещерата се намира само на 5 километра от асеновградското село Добростан.

Край него има повече от 200 карстови пещери, но „Добростански бисер” е единствената, която е пригодена за посещение. Местните хора я познават като Ахметьова дупка. Ако обичате разходките може да оставите автомобила си в селото и да се разходите пеша до пещерата, в непосредствена близост до нея се намира и хижа „Марциганица”.  

Хижа "Марциганица"

Площадките са възстановени по проект на Министерството на околната среда и водите, като районът е благоустроен, монтирани са и обезопасителни метални въжета.

За улеснение на туристите е маркиран и маршрутът към тях. Гледки към Кръстова  гора и живописното село Мостово се откриват от панорамния кът „Челото“.  Изглед към долината на река Мостовска Сушица и едноименната скала разкрива пък площадка „Марциганица“.

Цялата обиколка, която включва още връх „Червената стена“ и посещение на пещерата „Добростански бисер“ трае около 5-6 часа, а маршрутът е подходящ и за хора с малки деца.

Как да стигнете до пещера "Добростнски бисер"?

До пещерата се стига от хижата за около 15-20 минути. Пътеката  не е добре маркирана и тръгва от самата хижа.Табела със стрелка за посоката има до хижата, след това се следват указателните за табели хижа Пашалийца.

През последните години пещерата тънеше в забрава, заради липса на средства. Вандали изпотрошили част от сталактитите и се стигнало до затварянето й за посещения за дълъг период от време.  Освен това осветлението е било разбито, част от желязното стълбище - откраднато, а обектът е станал опасен. След продължителни ремонтни дейности сега всичко е обновено и очаква посетители. Над входа на пещерата има изградена малка къща, която сега е вход. Старият вход на пещерата е запазен, но е затворен с решетка.

„Добростански бисер” е пропастна пещера с дължина 3-4 км. Все още част от залите й не са проучени.

Освен много сталактити, сталагмити и сталактони в пещерата има още едно красиво образувание, наречено Комина. Представлява вертикална кухина, дълга поне 100 метра, по стените на която има красиви варовикови утаявания.

Името на пещерата Ахметьова дупка е свързано с местна легенда от времето на турското робство. Докато събирал данъци от околните села, турчинът Ахмед ага поискал да му сготвят нещо вкусно. Поднесли му свинско със зеле. Ахмед ага си облизал пръстите - толкова му харесало. Когато по-късно разбрал, че е ял свинско, той побеснял и решил да запали селото. Местните селяни обаче го причакали и го убили, а тялото му пуснали в пещерата.

Пещерата е изключително красива,а много от образованията в нея напомнят за Леденика.

Ето и какво още може да посетите в района:

Вратата към Родопите се намира само на 45 км от Пловдив СНИМКИТишина, спокойствие, билки, еко маршрути и родопски специалитети…

Белинташ - магнетичното място, от което можеш да погледнеш отвисоко и надалече. Като птица! СНИМКИНа скалата се изкачва по метална стълба, за да ти секне дъхът...

Великденски туризъм: Потопете се в магията на Караджов камък СНИМКИКрасива природа и хилядолетна история ви чакат недалеч от Пловдив

Само на 33 км от Пловдив: Уникална местност за рибари, ездачи и пътешественици СНИМКИВодопад „Лястовичи вир” е една чудесна дестинация, която е съвсем близо до тепетата