Административният съд в Пловдив отхвърли жалбите срещу решението на Общинския съвет, с което е одобрено изменение на Подробния устройствен план – План за улична регулация на ул. “Гладстон“.

Собствениците на павилионите пред кино „Космос” обжалваха промяна на част от северната улична регулационна линия на ул. “Гладстон“ от бул. “Руски“ до ул. “Виктор Юго“ и част от южната улична регулационна линия на ул. “Гладстон“ от бул. “Руски“ до ул. “Авксентий Велешки“, като се намалява габаритът на улицата в рамките на допустимото.

Съдът отхвърля претенциите на жалбоподателите за нищожност на оспорваното Решение № 309, взето с Протокол № 12 от 14.07.2016 г. на ОбС заради липса на компетентност на органа, който го е одобрил.

В последния работен ден на тази седмица магистратите се произнасят по казуса, като постановяват ищците да платят на Общинския съвет разноските по делото. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Още преди две години от общината обявиха, че след промяна в регулацията на ул. „Гладстон“ в участъка от ул. „Преслав“ към бул. „Руски“ са обособени нови пространства в уличната инфраструктура  пред Градската художествена галерия, Дома на културата и кино „Космос“. Намерението е те да бъдат преобразувани в публични пространства с обществено предназначение.

На частните собственици, чиито имоти попадат в новата регулация, бяха  изпратени покани за отчуждаване и премахване на металните павилиони пред кино „Космос“.

Целта е да се отвори пространството пред сградата, тъй като тя е сред акцентите в програмата за Европейска столица на културата през 2019-та година. Проектът за модернизирането на кино „Космос” вече е готов, а в тазгодишния бюджет за целта са отделени един милион лева.

Площадното пространство пред кино „Космос” бе реституирано в средата на 90-те години. Тогава покойният вече бивш кмет на район „Централен” Александър Дяков получи близо 300 кв. метра, върху които изникнаха търговски обекти.