Премахване на ограничението собственици на земеделски земи в Пловдив да сменят статута на имотите си ще бъде заложено в новия Общ устройствен план на града. С тази стъпка на практика ще бъде възможно строителство във всяка една точка на града.   

Очаква се скоро да бъде пусната обществена поръчка  за избора на изпълнител на новия ОУП, който ще струва не по-малко от 700 000 лева.

Община Пловдив вече направи първите стъпки по обособяването на нови квартал в южните и западни части на Пловдив. През седмицата общинските съветници гласуваха измененията на плановете за регулация на местностите „Гуджуците” и „Терзиите”, които се намират в районите „Южен” и „Западен”. С промяната там ще се обособят различни парцели, като статутите на земите могат да бъдат променени за жилищно строителство.

То обаче ще бъде до 10 метра, задължително с 40 % озеленяване. Така жилищни мастодонти и кооперация няма да могат да изникнат в двете местности. С промяната на ПУП-овете може да започне и прокарването на ток и вода, а след това и на подземна инфраструктура.

Първите къщи там могат да се построят около новия път, който се проектира от район „Западен” между Прослав и Коматево. Пътят ще минава през „Терзиите”, като проектът предвижда двулентов път, тротоари, велоалея, лед осветление и паркоместа. Новата пътна отсечка ще е дълга около 2 км, като ще тръгва от улица „Елена” и ще се включва на Коматевско шосе до разклона за Остромила.  Очаква се проектът да бъде одобрен от градските власти и да се престъпи към технически проект и търсене на финансиране.

На практика такива парцели има в кварталите Остромила и Беломорски, както и на юг от тях към Коматево. Така в един момент – при нужното облагородяване, трите квартала да бъдат плътно запълнени с къщи и реално да се слеят.

Друга такава зона е въпросната местност „Терзиите”, която е между Прослав и Коматево. Това е и най-голямата площ със земеделска земя в Пловдив.