Кметът на Пловдив Иван Тотев има още едно дете. Това е 15-годишната Виктория Радева – вицесветовната ни шампионка по шахмат.

Ученичката от Търговската гимназия в Пловдив и стипендиант на Общество „Nota Bene“ наскоро спечели осмата си републиканска титла по класически шах за девойки. Сега се нуждае от нови мебели, където да нарежда поставя купите и медалите.

Именно кметът на Пловдив стана първият дарител на програмата като закупи карта с личните си средства и по този начин осигури стипендия на Виктория през цялата учебна година. Тази година в програмата участват 87 стипендианти. 

„Благодаря на хората, на които им е хрумнала идеята за стипендиантската програма. С голямо удоволствие и без капчица съмнение станах първият дарител. Това е прекрасна инициатива, която ни дава възможност да направим най-човешкото нещо - да бъдем солидарни и да подкрепим талантливите деца.  Сигурен съм, че общество „Nota Bene“ ще се разрасне през следващите години. Още догодина се надявам да надминем сто. Нека се превърне в гордост за всеки успял пловдивчанин да подкрепя нашите таланти. Благодаря и на Мол Марково тепе, че се присъединиха към благородната кауза, като на тяхна територия се подреди изложба с творбите на всички стипендианти“, заяви кметът на Пловдив.

На изложбата Иван Тотев за първи път се срещна и с момичето, чиято стипендия дарява – световната шампионка по ускорен шах и вицесветовна по класически – Виктория Радева. „Непрекъснато чета за твоите успехи и много се радвам“, обърна се градоначалникът към деветокласничката от Търговската гимназия. Той пожела успех на младата шампионка в предстоящите национално, европейско и световно първенства.

„На всички състезания по света разказвам на хората колко е красив Пловдив и как задължително трябва да го посетят“, каза Виктория Радева.

Какво казаха още двамата, както и някои от другите участници в изложбата – вижте във видеото на ТРАФИК ТВ:

Стипендиантската програма на „Nota Bene“ възникна по идея на три пловдивски момичета, които днес учат в елитни университети по света – Елизабет Джамбазова, Николет Матакова и Надя Колева. В самото началото тя бе подкрепена от собственика на „Трафик“ Александър Апостолов и общинският съветник Георги Колев. На инициативата даде рамо и зам.-кметът по културата Амелия Гешева, часове преди да стане зам.-министър на културата.

„Дарителската кампания показва какво означава да бъдем заедно по пловдивски – успелите хора да подкрепят талантливи младежи, които трябва да успеят. За мен тази инициатива е надежда, че Пловдив е и ще бъде най-вдъхновяващият град. Мили млади хора, много се гордея с вас“, подчерта Гешева.

Общинският съветник Георги Колев обеща на младите таланти да им бъде оказана още по-голяма и всестранна помощ от страна на дарителите и членовете на „Nota Bene“. На откриването присъстваха изтъкнати пловдивски творци, политици, предприемачи, общественици, журналисти и лекари, сред които Дани Каназирева, Георги Райков, Александър Момчилов, Десислава Запрянова и, д-р Лили Гюдюлева. 

На изложбата в Мол Марково тепе свои картини излагат Богдан Върбанов, Галина Желева, Георгия Сусуркова, Гергана Каришева, Делян Георгиев, Емил Наджеклиев, Емилиян Вълчев, Мария Джумерова, Надежда Кантарджиева, Христина Ангелова и Елица Ангелова. Пловдивчани ще могат да видят и чудесните фотографии на Александра Караджова, Дана Цветкова, Максим Тодоров, Павел Павлов, Петър Стайков и Ралица Костадинова. Събраните от продажбите средства ще бъдат предназначени за нови ученически стипендии. По този начин стипендиантите сами се превръщат в дарители на следващите поколения. Други от хората на Обществото посвещават време и усилия на различни благотворителни, културни и просветни каузи.

Десетки от членовете на „Nota Bene“ са същевременно и доброволци на най-голямата хуманитарна организация в света - Международния Червен кръст. Секретарят на Областният съвет на БЧК Таня Георгиева отличи работата на доброволците при фондонабирателната кампания по време на великденските празници в Пловдив. Събрани са 27 хиляди лева, с които е започнало лечението на две болни деца. БЧК дарява 2 хиляди и за стипендиантската програма на „Nota Bene“, съобщи Таня Георгиева.

Фотографката Александра Караджова е едно от изявените млади дарования, с няколко изложби зад гърба си. „Част от моето вдъхновение е, че в България и по света има много красиви кътчета. Искам чрез моите фотографии да покажа на хората емоциите, които аз съм изживяла на това място. Другата част от вдъхновението е свързана с хората. Едно момиче наскоро ми каза, че преди да започне да свири на китара винаги разглежда моите снимки и се вдъхновява от тях“, разказа Александра.

Дванадесетокласничката от Английската гимназия  допълни, че „Nota Bene“ е от изключително голяма помощ не само за нея, но и за другите стипендианти.  „Освен паричната помощ, която предлагат, те помагат да станеш член на една общност. Да се запознаеш с други хора на твоята възраст, които споделят подобни на твоите интереси. По този начин вие обменяте творчески опит. Освен това те известяват за нашите успехи в новинарските сайтове „TrafficNews.bg“ и „PlovdivTime.bg“ и ни дават възможност да достигнем до публиката, което е изключително важно за нас“, добави Александра.