12-те милиона фалшиво евро, открити в язовир Мечка край село Леново, Асеновградско, вероятно са свързани с печатницата на Петър Петров – Растера.  Обявеният за най- добрия фалшификатор на евро в света лично от боса на Европол, Роб Уенрайт, миналата седмица получи 2 години и 8 месеца  присъда от пловдивския Окръжен съд.  Той и кумецът му Румен Николов-Хобота бяха арестувани при операция “Еврото” през май 2011 година. След изтичане на едногодишния срок за задържане, Павлов бе освободен с парична гаранция от 40 000 лева. При операцията бяха открити над 200 000 фалшиви евро с изключително високо качество. 

Според главният прокурор Сотир Цацаров, който днес бе в Пловдив, за да разкрие подробности от операцията, експертите са открили един и същ „дефект” при банкнотите открити през 2011 и тези, намерени в язовира. На купюра от 500 евро липсва третия ръкав от Халкидическия полуостров, а именно Атон. Според специалисти това е „подписът” на фалшификатора. Който очевидно има страх от Бог, тъй като е не е сложил Света гора върху  ментетата.

Това е най-голямото количество фалшиво евро, откривано в България, коментира главният прокурор.

"В момента полицията ги изсушава, за да ги преброи и установи точно колко са те". Това съобщи на извънредна пресконференция в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. Фалшивите евра се сушат под охрана в заседателната зала на Криминална полиция на ул. "Петко Д. Петков". 

Качеството на намерените ментета е изключително високо- 9,7 по десетобалната система за оценка на Световната банка, която приближава банкнотите до мечтата на фалшификаторите – „Супереврото”. Банкноти с подобно качество са намерени при разбиването на печатница край Плевен през пролетта.

Към момента има трима задържани. Двама са били арестувани по време на сделка със 100 000 фалшиво, те вече са  с повдигнати обвинения. Третият е бил задържан вчера и предстои да му бъде повдигнато обвинение.

В дома на един от задържаните в пловдивското село Татарево са открити огромно количество карабини и ловни пушки със заличени номера. Установено е, че преди време те са били откраднати от оръжеен магазин в Хасково, който веднага след това е запален и изпепелен.

Според полицейски източници Петър Павлов – Растера от години снабдява родните мафиотски босове с подправени документи. Говори се, че  е правил фалшиви паспорти за Иво Карамански и обкръжението му.

Растера бе арестуван през 2003 г. в шумна акция срещу фалшификатори в Пловдивско, когато  всички операции срещу печатници на пари  ръководеше бившият  главен секретар на МВР и настоящ премиер Бойко Борисов. Тогава Борисов публично се възмути от условната присъда, която Петров бе получил след споразумение с пловдивската прокуратура.  Павлов се признава за виновен, че е "изготвил, пазил и укривал материали, за които е знаел, че са за подправка на парични знаци", а присъдата е 3 години условно с 5 години изпитателен срок. на Растера за топ фалшификатори на евро.

Впоследствие Растера мина на по-високо ниво и започна да печата фалшиви банкноти. Освен евро, той и хора от организацията му печатат фалшиви долари и левове, както и бандероли за високоакцизен алкохол, разкриват информатори от ъндърграунда. Петър Павлов, един от най- богатите хора в Първомай, е в бизнеса с фалшиви ценни книжа от началото на 90-те години на миналия век.

Още за случая вижте във ВИДЕОТО:


Защо Пловдив бе обявен за столица на ментетата четете ТУК!

TrafficNews.bg