Кошмарни подробности за смъртта на доцент Стефан Нейков изплуваха по време на делото за мярката на обвиняемия Илия Стоичков. Бившият преподавател е бил жестоко пребит и изтезаван сексуално. Аутопсията е установила множество наранявания по главата, кръвоизливи, счупени ребра, разкъсани вътрешности и разкъсване на аналния отвор. "Убиецът е вкарал бухалката в него" описа зловещата сцена прокурорът по делото Георги Пенев. 

Той поиска постоянна мярка задържане под стража. Освен, че е пребит до смърт, трупът на Нейков е бил и ограбен. Стоичков е откъснал от врата му златен синджир, който е оставил в заложна къща в Стамболийски. 

Защитата на Стоичков - Георги Каменаров смята, че мярката "задържане под стража" е прекалено тежка и настоява той да бъде освободен под гаранция. "Илия не е осъждан, има едно дете. Не виждам как може да считаме, че може да се укрие, след като е помогнал на разследването. Считам, че това не е правилната квалификация. Той не е имал никакво намерение да убива преподавателя. Бил е афектиран. Възниква въпросът какво друго престъпление може да извърши обвиняемият. Считам, че не е налице опасност да извърши друго престъпление" заяви адвокатът. Той поиска домашен арест или парична гаранция. "Илия иска 1000-2000 лева парична гаранция. Иска да бъде до семейството си.  Иска да работи, цял живот работил" пледира защитникът. 

Решението на съда ще бъде обявено в 13. 30. 

Убиецът на доцента застана пред съда, адвокатът му поиска отсрочка СНИМКИСъпругата му Иванка не дойде в залата