Илия Стоичков, обвинен в убийството на доцента Стефан Нейков остава зад решетките. Това реши съдия Станислава Бозева, след като разгледа молбата на адвоката на Стоичков - Красимир Елдъров, представляван от Мария Гърбатилова. На днешното заседание защитата поиска от Окръжния съд в Пловдив да измени мярката за неотклонение на Илия, тъй като той е в ареста от три месеца и това намалява шанса да извърши ново престъпление. 

Адвокат Гърбатилова се позова на чистото съдебно минало на обвиняемия и факта, че не може само тежестта на деянието да обуславя дългия период на задържане. "Има данни за преквалифициране на деянието по друг състав, което би променило тежестта на наказателната отговорност", заяви защитничката. Тя още веднъж припомни, че клиентът й е оказал помощ на жертвата , като се е обадил на тел. 112 и му е направил изкуствено дишан. Според нея това доказва липсата на целен смъртен резултат. 

"Мога да кажа, че съжалявам. Намеренията бяха да поговорим с него като цивилизовани хора. Не съм искал да се стига до убийство" каза обвиняемият Илия. Защитата поиска домашен арест, тъй като според нея това би било достатъчно за предстоящото дело. Тежката артилерия в лицето на прокурор Георги Пенев посочи, че наистина им данни за преквалифициране на обвинението, но към по-тежко. Според експертиза, която до момента не е приложена, убийството е извършено с особена жестокост и по особено мъчителбен начин за жертвата, което предполага завишаване на наказателната отговорност. "Няма основание за ревизия на мярката" заяви Пенев. 

Съдия Бозева отхвърли молбата на защитата като се мотивира , че има данни, че обвиняемият се е опитал да прикрие следите си и това сочи завишена обществена опасност. От изложението на съдията стана ясно, че прокурататурата продължава със следствените действия и се чакат резултатите от още две експертизи- ДНК и тройна съдебно медицинска. Всички новосъбрани доказателства по делото със сигурност сочат обвиняемия като автор на престъплението и затова той остана в ареста. Решението на Окръжен съд може да бъде обжалвано в тридневен срок, което защитата заяви , че ще стори. 

Доц. Стефан Нейков бе открит мъртъв пред Военна болница на 2 юли 2018. Ден по-късно стана ясно, че е бил пребит и изнасилен от ревнив съпруг. Това е станало заради сексуално изнудване от страна на доцента. Той имал връзка с 32-годишна жена, която била студентка във ВУЗ-а. Тя се записала да учи още през 2005 година, но по различни причини многократно прекъсвала и не успявала да завърши висшето си образование. 

Нейков обещал да й помогне да се дипломира, но в замяна на това поискал някои услуги. Според обвинението доцентът е поискал и пари, за да помогне. 

Съпругът на "вечната" студентка Илия Стоичков обаче разбрал за случилото се и побеснял. С помощта на жена си, той  решил да заложи капан на преподавателя и да му даде урок. Тя го поканила на среща извън града, близо до Спортната зала до Оризари. Той отишъл, но минути след това на мястото пристигнал и съпругът, въоръжен с бухалка. Нахвърлил се върху него и буквално го смлял от бой. След това го натоварили на колата и го откарали до Военна болница, където бил паркиран автомобилът на Нейков - "Фолксваген". 

Защо са върнали бездиханното тяло на възрастния мъж в града на този етап не става ясно. Със сигурност обаче никой от тях не е потърсил помощ от близката болница. Извадили тялото от колата, хвърлили го на тротоара и избягали.