Първата сесия след ваканцията на пловдивските общинари бе изпълнена със спорове и дебати.  Двете горещи теми днес бяха пробивът под Централна гара и политиката на градските власти за разпореждане с имоти. 90% от точките в дневния ред засягаха продажба, купуване или даряване на имоти.

Скандали отложиха решението за пробива под Централна гара, чакат експерт от НКЖИОбщинарите влязоха в спор кой от двата проекта е по-удачен за Пловдив

Общинският съветник Божидар Здравков захапа градоначалника за два имота, които бяха дарени на Община Пловдив. Те са с площ от близо 2 дка и са върху бившият завод Каменица, където в момента се строят жилищни комплекси. Те се изграждат от фирма „Сиенит” и новата компания на брата на Иван Тотев - Георги.

Според Здравков градските власти не трябва да приемат този имот, тъй като въпросното дарение ще излезе по-скъпо за градската администрация, която ще трябва да построи улица там.  

„Преди години имаше един такъв случай с бившия завод „Гочо Грозев”, които дариха едни парцели на Общината, за да им строим улица. Защо трябва да им правим улици в този нов комплекс?”, каза Здравков

След няколко подмятания между двамата относно фирмата, която ще строи върху терените, кметът не успя да сдържи емоцията си.

„За какъв завод ми говориш, човек? Там има улица! Те ни даряват тази част, защото в Устройствения план е заложено разширяването й. Ако не ни го дарят, ние ще трябва да го отчуждаваме след това и да даваме пари, за да го придобием. Защо се коментира само този терен? Една друга фирма също ще дари имот там, но тя не се коментира, защото са други собственици…”, каза градоначалникът.

„Г-н кмете това, че пия бира Каменица, не означава, че съм акционер там…”, продължи Здравков.

„Сигурно може да си купите акции в Каменица”, не остана длъжен Тотев.

Градоначалникът продължи по същество, че проблемите с такъв тип терени са из целия град и често се изпада в нелепи ситуации. Той даде пример, че нови комплекси се строят, а частните терени отредени за улици не се даряват на Община Пловдив, а искат от нея да ги отчуждят.

„Те не могат да си завършат строителството, но вместо да ги дарят и ние да изградим улица там, те искат да им отчуждим земята…”, каза кметът. Той призова собствениците на такъв тип имоти да ги даряват на Община Пловдив, която може с парите да изгради заложените улици през комплексите.