По повод на публикацията на TrafficNews.bg "Гениално! Климатик се внедри в барокова колона - ама много художествено!" ни писа наша читателка, също смутена от "безбройните безумия, които си позволяват поставящите климатици в Пловдив".

"Вижте само тази сграда, която се намира срещу Джумаята, вижте за каква прекрасна архитектура става въпрос и за какво безогледно дупчене на фасадата й и висящи грозни маркучи говорим. Виновни са както поставящите климатици, така и собствениците или наемателите на сградата, които не са се замислили за унищожаването на фасадата й единствено заради комфорта си.

Къде е НИНКН (Националният институт за недвижимо културно наследство - б.р.), който трябва да се грижи за опазване на културните ценности? Тази сграда очевадно е паметник на културата! Толкова ли е трудно климатиците да се изведат на покрива или маркучите да са незабележими?", възмущава се пловдивчанката.

И ние това се питаме. Вече 6-а година има наредба на община Пловдив, забраняваща поставянето на климатици по фасадите на Главната и регламентираща цвета на тентите и сенниците по заведенията и магазините. За 6 години ни стана ясно, че от шареното няма да се отървем и така и няма да се радваме на препоръчаните пясъчни тонове и нюанси на бялото. Но трябва ли да търпим стърчащи, грозни, увиснали, течащи, капещи и пр. кабели и тръби за климатиците в центъра?

Може ли всичко това да съжителства точно с Римския стадион – мраморното чудо на две хилядолетия? Или някои смятат, че построеното при император Адриан съоръжение в древността, което е виждало Питийски и Кендрисийски игри, днес също трябва да се забавлява с игри, но на... нерви. И да се изчервява от срам. А 2019-а тропа...