От близо две години усилено се говори за поредната гордост на пловдивската спортна инфраструктура. Става дума за новия открит 50-метров плувен басейн с олимпийски размери и трибуна за 1000 места, който трябва да се изгради на мястото на стария – до диспансера и закрития басейн „Младост“. Проектът вече е готов и чака финансиране. Сумата обаче е доста стряскаща – 11 милиона лева. Какво оскъпява едно такова съоръжение – потърсихме специализирания коментар на главния проектант на басейна с олимпийски размери – архитект Тодор Абаджиев.

Сумата не е чак толкова голяма, като се има предвид, че за един физкултурен салон отиват 3-4 милиона, каза той специално за TrafficNews.bg. Трябва да отбележим, че басейнът ще бъде единствен у нас, който ще отговаря на всички изисквания на Международната федерация по плуване. Проектът е правен с много любов. Проблемът беше, че пространството е ограничено и едва успяхме да го позиционираме. Не е само едно корито, много са изискванията. Опитахме се да има чисти функционални връзки между стария закрит басейн, новия и спортния диспансер, чиито помещения ще се ползват. Така ще се изгради един отличен спортен комплекс, който ще включва освен двата басейна – закрития и открития, също и съблекални, лекарски кабинети, съоръжения за допинг проби и т. н., пояснява арх. Абаджиев.

Друга задължителна екстра е гъвкавото разпределение на дължината – чрез специален мост, който се движи електронно в самото корито и може да прегражда басейна до 25 метра – за детски състезания. Електрониката е Омега – мерцедеса в тази област. Също така съоръжението ще бъде снабдено с обезмъгляваща инсталация, с каквато не разполага нито един басейн в България. Тя е сложна и поддържа пространството над водата чисто от изпарения, пояснява архитектът.

Самата технология е много съвременна – говорим за почистването, налягането на водата и други. А в Пловдив няма фирми, които се занимават с тези неща – ползвали сме чужди. Всичко е съгласувано с Българската федерация по плувни спортове начело с Таня Богомилова, която е очарована от идеята и проекта. Много пера са – хидроизолация, хидравлична система, електроника – най-различни системи. Всички те струват пари и не са никак евтини, завършва той.

На това място трябва да се изгради новия олимпийски басейн