Десетки измрели риби в река Рахманлийска стреснаха жителите на Брезово и околните села. Втора седмица в реката, която е на 40 км от Пловдив, тече черна вода, която се пени. Рибата измря, а никоя организация не взима мерки за това, че розоварната в Зелениково ни трови, сигнализира наш читател пред PlovdivNow.bg, който изпраща и видео с мъртвата риба. 

Вчера стана ясно, че Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" проверява за замърсяване от розоварна река Рахманлийска в района на село Зелениково. Проверката бе предприета след сигнал от граждани на телефон 112, които твърдят, че ситуацията се повтаря всяка година в периода на розобера.

Сформиран е екип с представители на БДИБР, Регионалните инспекции по околна среда и Регионалните лаборатории към Изпълнителната агенция по околна среда в Пловдив, който е проверил ситуацията на място.

Установен е замърсителят на река Рахманлийска – производствена база и дестилерия в село Зелениково, която вследствие на свърхпроизводство при обработка на розов цвят, замърсява водите на реката. При проверката са взети проби от места преди заустването, от обекта и след него. Моментните проби в пункта след обекта показват изключително ниски стойности на разтворен кислород. Допълнително водата ще се изследва по показателите БПК5, ХПК, общ азот и растителни масла. БДИБР ще предприеме административно-наказателни действия за констатираните нарушения.

Резултатите от мониторинга на водите ще бъдат оповестени на сайта на БДИБР.