Тази нощ в столицата и в Пловдив не е имало тежки случаи или измръзнали хора. 186 души са нощували в Кризисния център за настаняване на бездомни в София. Капацитетът на Приюта за бездомници в Пловдив пък е почти пълен, заети са 7 от общи 9 места, съобщи Надя Танева, директор на „Социално подпомагане” в Пловдив. Тази нощ никой нещастник, останал без дом, не си е отишъл заради ниските температури. Но е факт, че всяка година през най-мразовитите дни на годината умират хора. От студ.

В същото време един млад пловдивчанин, който прояви изключителна инициативност и създаде прекрасен подарък за стотици бездомни животинки, като изобрети автоматизирана хранилка за тях, се оказа, че мисли и за бездомните хора. Следващата идея на Димитър от Пловдив е да осигури подслон за колкото се може повече пловдивчани без дом и храна.

Младият пловдивчанин всъщност доказва, че хората, които обичат животните, обичат и ближните си. Че любовта към животните не е някаква прищявка и самоцел. Че да си добър, това означава да си добър към всички. И най-вече към страдащите и нямащите.

Така през студените зимни месеци не само кучетата и котките на Пловдив, които нощуват под открито небе, ще оцеляват по-лесно. С новата си идея, която не се и съмняваме, че ще осъществи, Димитър вероятно ще направи зимния живот и на бездомните хора под тепетата доста по-уютен. И топъл.

Наближава Коледа! Да бъдем по-добри и отзивчиви!