По повод на сигнал от пловдивска майка и публикация на Trafficnews.bg за храната, която получава в държавната детска кухня „Вълшебно детство” за своето 10-месечно дете, Регионалната здравна инспекция извърши проверка - така, както обеща. Ето и официалното становище на инспекцията, подписано от д-р Ваня Танчева - Манчева, директор на РЗИ - Пловдив:

"Детската кухня осигурява хранене на 95 деца, от тях 7 са на възраст под 1 година. За 5 от децата под 1-годишна възраст писмено родителите декларират, че желаят децата им да получават готова храна, приготвена с прясно мляко. За останалите две деца под 1-годишна възраст храната се приготвя с адаптирано мляко.

Съгласно чл.13, ал.1, т.1 от Наредба №2 от 7 март 2013 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни, при деца до 1-годишна възраст се осигурява ежедневно включването в менюто само на промишлено произведени млека за кърмачета. Прясното мляко, поради алергенния си потенциал, е подходящо да се въведе в храненето на децата след 1-годишна възраст.

За констатираното несъответствие е изготвено и връчено предписание на директора на детска кухня към ДЯ "Вълшебно детство", Пловдив, със срок постоянен. Предстоят повторни проверки."

Да обобщим изводите, които са направили специалистите от РЗИ: предлагането на прясно мляко на деца до 1 годинка е недопустимо! Независимо от това какво мислят майките и какви декларации им дават да попълват. Стандартите и законовите изисквания за качество и безопасност - особено когато става дума за децата ни, важат за всички! И ако невежеството на някои родители стига дотам, че да се съгласяват кърмачетата им да се хранят с прясно мляко, то това е абсурдно в детско заведение или кухня, където много добре би трябвало да познават Наредба №2.

Искрено се надяваме, че вече всички предлагани ястия за 7-те деца под 1 година в Детска кухня "Вълшебно детство" се приготвят с адаптирано мляко - не само десертите. Както и се надяваме, че 5-те майки, които смятат, че децата им могат да се хранят с прясно мляко, са преосмислили становището си.