Да, този човек се разхождаше по пловдивски улици днес. Мъжът с типично облекло за ислямските теокрации крачеше бързо по бул. „Васил Априлов” пред погледите на стотици пловдивчани. Редица от тях помислиха, че това е просто реквизит от филм, който снимат в Пловдив, но други бяха сериозно притеснени от вида на мъжа.

Докато за Западна Европа подобни облекла са нещо напълно типично, то нашите географски ширини, това е все още нещо чуждо. Въпреки това в Столипиново и ромските махали в Пазарджик все по-често мъже могат да бъдат видени с чалми и бели роби.

В България от края на 2016 година носенето на бурки бе забранено. Въпреки опитите да се забранят всякакви религиозни символи, които могат да се сложат в графата „радикални”, това не се случи.

Вместо това парламентът прие закон, с който се забранява облекло, прикриващо или скриващо лицето, са плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето.Глобите са 200 лева при първо нарушение и по 1500 лв. за всяко следващо.

Чалмите обаче не попадат в този параграф и в този  смисъл в облеклото на мъжа няма нищо нередно.