Премиерът Бойко Борисов не успя да дойде днес в Пловдив за инспекцията на ремонта на Централа гара.   Вместо него, заедно с Ивайло Московски, под  тепетата пристигна министърът на вътрешните работи – Валентин Радев. Двамата министри, кмета на града Иван Тотев и областният управител Здравко Димитров разгледаха ремонтираната сграда. Изградена е изцяло нова система за видео наблюдение с 56 нови камери. 

„Гарата вече е сигурно място, ако някой иска да извърши престъпление, то няма да е тук. Не виждам и къде другаде ще е, тъй като такива системи ще бъдат изградени във всички автогари в града.”, коментира Валентин Радев. Видеоноблюдението се извършва от петима души.

Инвестицията е за 12.7 милиона лева. 

Те разгледаха коловозите и се впечатлиха от автентичния вид на гарата. Министрите останаха впечатлени от реставрацията на Царската чакалня. Ремонтът на чакалнята, която била реконструирана по стари снимки и спомени, отнел цяла година. 

"Имате възможност да видите един напълно възстановен в автентичния си вид паметник на културата", коментира Московски, "За нас това е един добър пример за публично-частно партньорство. Благодарим на концесионера, че се справя толкова добре и си спазва програмата. Като ползи държавата има гарантирана концесионна такса, която се равнява на процент от приходите плюс фиксирана годишна такса. Концесионерът има за ангажимент да извърши инвестиции в рамките на почти 12 милиона, които вече са инвестиране в проекта. В крайна сметка, гражданите на България и пътуващите получават една добре рехабилитирана и обновена гара. Много съм впечатлен. Запазени са максимално оригиналните конструкции от виенски архитекти. Възстановени са покривите и чакалнята."

"Спомням си какво е било. Всички видяхме как тази гара се занемарява през годините, а сега изведнъж я виждаме в този вид.", допълни Радев, "Дори полюлеите са възстановени. Хората, които обслужват гражданите, също ще работят при по-добри условия, а и ние няма да приклякваме по гишетата."

Сградата на гарата е построена в бароков стил, проектирана е от италианския архитект професор Мариано Пернигони. Завършена е през 1908 г. Флорентинецът проф. Мариано Пернигони (1857-1938 г.) идва в България след Освобождението, по покана вероятно на Католическата църква у нас. Именно той е проектант на гаровата сграда, Централна гара Пловдив (1908-1912), на емблематичния хотел "Молле" (1911), и на нова сграда на Мъжкия католически колеж "Св. Августин", сега основна сграда на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".