Малкият Николай, който беше роден на височина 11 800 метра по врема на полет на "Луфтханза", ще расте като пазарджиклия. Детето и родителите му вече са в родния град на майката - Пазарджик. Очаква се семейството да остане да живее там.

Случаят на Николай обаче става все по-уникален. Детето се сдоби и с акт за раждане, който е единствен по рода си в страната. Причината е, че в графата „място за раждане” е записан не град, а координати от международното въздушно пространство. Актът за раждане на малкия Николай е съставен в посолството ни в Лондон, след което е изпратен в администрацията в Пазарджик

„По-различното в този конкретен случай е, че в реквизита място за раждане на това дете не фигурират показатели като населено място, община и област. За място на раждане е посочено международно въздушно пространство, координати 49 градуса на север, 21 градуса на запад, самолет на Луфтханза”, обясни Татяна Папазова от ГРАО-Пазарджик. 

Това обаче създало проблем с родната софтуерна система, в която могат да се наберат максимум 30 позиции в тази графа. А в подготвения в Лондон акт те били над 76. Така се наложило актът да бъде пренаписан със съкращения. 

Николай се роди на 26 юли по време на полет на Луфтханза от Богота до Франкфурт. 38-годишната Десислава дава живот на момченцето на 11 хиляди метра височина, докато самолетът прелита над Атлантическия океан. 

Вижте подробностите във ВИДЕО РЕПОРТАЖА: