Топлото време отдавана измести студените зимни дни! Градусите скочиха и започнахме да търсим прохлада. Екомаршрутите и планинските пътеки вече са пълни с туристи, хората разпънаха скарите на полянките и всичко живо се наслаждава на планинския шир, докато пловдивчани се пържат на нетипичните за април 30 градуса!

След като вече се разтъпчехме  на по по-леките екопътеки и се отърсихме от „зимния сън” е време да предприемем по-сериозна стъпка и да се решим на някоя по-сериозна дестинация, която изисква повече ходене и по-малко почивка. Днешното ни предложение се намира само 100 км от Пловдив, екопътеката ще ви отнеме около 4-5 часа, но за сметка нова ще се почувствате като истинска цар на Стара планина.  

Днес ще ви заведем на виртуална разходка на Бабското пръскало!

Необходимата посока, която трябва да поемете е Калофер, а след това село Тъжа и оттам едноименната хижа, която се намира на около 20 км от селцето.

Нямате ограничение дали да изберете маршрута сега или след месец, тъй като Бабското пръскало е един от винаги пълноводните водопади в района. Височината му е 54 метра и е образуван от Бабска река.

Две красиви екопътеки и китно родопско село на 60 км от Пловдив СНИМКИ

Водопадът е най-лесно достижим през Русалийския проход. Тръгвате по пътя за хижа Тъжа, като има означение с табела за отбивката, която трябва да се хване, за да се стигне до него. Наскоро беше прокарана и екопътека в местността, която излиза над водопада.

Опитните планинари предупреждават, че маршрутът на екопътеката не е от най-лесните, дори напротив -  ще ви трябва пълна раница с провизии, търпение и , разбира се, удобни обувки. За препоръчване такива, с които вече сте ходили в планината и със сигурност знаете, че може да разчитате на тях.

Маршрута е кръгов и е около 5км. В началото пътеката е доста стръмна. След като се изкачите, пътеката се спуска до коритото на Бабска река до най-високата част на водопада. На реката има две дървени мостчета. Първото е само за преминаване, докато второто е изградено над самото Бабско пръскало и служи за повдигане на адреналина от гледката към ревящата бездна. Гледката от панорамната площадка е зашеметяваща.

 

Пръскалото се спуска между две огромни скали. До мостчетата има изградени пейки за почивка. От реката маршрутът продължава с изкачване в гора, преминава през покрити с теменужки поляни и накрая достига до огромна стърчаща скала, опасана с дървени парапети. Това е най- доброто място за наблюдение на Бабското пръскало, което от тук се разкрива с цялата си красота.

Източник: Opoznai.bg