Фамилният "наркокартел" от Раковски, който бе разбит при операция на БОП, отдавна е под наблюдение, научи TNS.bg. Антимафиотите арестуваха цялата фамилия Гендови, която в онзи район местните наричат Катърите. Зад решетките са Иван Гендов, който според запознати е главният организатор, синът му Чавдар, братът на Иван- Георги Гендов и неговият син - Иван. Арестувани са също Павел Бориспасов и Недялко Табаков, които живеят в съседни къщи.

Само преди половин година, през септември Павел Бориспасов бе арестуван при акция на "Криминална полиция".  Той е задържан , докато поливал плантацията си с коноп край Момино село. Марихуаната била закътана в гориста местност , която местните наричат „Влачи вода“. Земеделският "проект" бил на младия „фермер“ Павел , който на 31 години вече има криминално досие, включващо  пласиране на фалшиви пари. Заедно с приятеля си Николай /25/  засяли 42 корена с канабис като полагали ежедневни грижи за тях. 

Според полицията от октомври 2015 г. групата се е занимавала с производство на марихуана в две закрити оранжерии в землището на  Раковски и в село Чоба. При извършените претърсвания и изземвания в жилища и автомобили е установено, че част от участниците са държали и други наркотични вещества с цел разпространение в региона – кокаин, хероин, хашиш и амфетамини. Установени са и дилъри, с които групата е разпространявала наркотици.

За финансирането и организацията на производството на марихуана отговарял Чавдар Гендов. Главни „технолози“ в отглеждането на канабиса били Тончо Христев и Илия Христев. Последният „завеждал“ и разпространението на различна по вид дрога в Асеновград.

Иззетите при операцията по задържането на групата наркотични вещества са с изключително високо качество. Полицаите са открили около 140 корена разсад и още 240 растения. 

На 18 февруари 2016 г. Специализираният наказателен съд  е задържал под стража Чавдар Гендов, баща му Иван, Тончо Христев, Павел Бориспасов, Недялко Табаков.

На Илия Христев съдът наложил „Домашен арест“. На останалите двама от престъпната структура - Георги Гендов и Иван Георгиев  Гендов, с прокурорско постановление е наложена парична гаранция от по 1000 лева.

Катърите са известни в Раковски. Според местни жители фамилията живеела доста нашироко, а автопаркът им включвал няколко поршета, Ауди А8, с което се движел Чавдар, Мерцедес GL. Официалният бизнес на фамилията е отглеждане и гушене на патки. Имат и ресторант край Раковски. 

TNS.bg